Globální pračka na peníze. Půl bilionu ve falešných britských firmách, ruských bankách a u moldavských soudů

Britské banky podle úterního vydání britského deníku Guardian praly špinavé peníze z Ruska. A to ve velkých sumách, celkem to mělo být v přepočtu na české koruny nejméně půl bilionu. Za machinacemi údajně stojí lidé s vazbami na ruskou vládu i na někdejší tajnou službu KGB a na otázky vyšetřovatelů musí nyní odpovídat i známé britské bankovní domy.

Mezi lety 2010 a 2014 prošlo touto globální pračkou v přepočtu 500 miliard korun, ale podle detektivů je možné, že to bylo až čtyřikrát tolik. Britská centrála pro vyšetřování organizovaného zločinu se snaží ještě přesně identifikovat, kdo v Rusku peníze vkládal. Jedná se podle hrubého odhadu až o pět stovek osob, mezi nimiž jsou i osobnosti s nezměrnými majetky a tudíž i velkým politickým vlivem.

Čtěte také

Guardian například uvádí, že ve vedení jedné ruské banky zapojené do operace byl Igor Putin, bratranec ruského prezidenta. Velkou roli přitom hrály finanční operace mezi firmami, do kterých pak výrazně zasáhly moldavské soudy a další instituce. Z moldavských bank pak šly peníze do Lotyšska. Banku, která je údajně přijímala, loni právě kvůli praní špinavých peněz zavřeli.

Do operace jsou zřejmě zapojené také britské firmy i zavedené britské banky jako HSBC, RBS nebo Coutts, kde má peníze i královna. Přes ně procházela menší část z těch peněz. Přitom například dohled nad bankami ve Velké Británii je přísnější. Peníze ale procházely i přes speciálně založené britské firmy, jejichž skuteční majitelé ovšem podle zákonů mohou zůstat skrytí.

Nebyly to ale nejen britské firmy či banky. Za peníze pocházející pravděpodobně z trestné činnosti se měly dokonce najímat britské rockové kapely na turné v Rusku, platilo se školné na soukromých britských školách či se za ně kupovalo luxusní zboží jako diamanty, drahé hodinky nebo kožichy.

autor: dkk
Spustit audio