Gita Zbavitelová: Izrael jako první na světě v podstatě zvítězil nad epidemií

9. březen 2021

Izrael v neděli uvolnil poslední nejdusivější koronavirové zákazy a země po několika měsících znovu ožila. V pondělí bylo oběma dávkami vakcíny Pfizer naočkováno přes 3,75 milionu Izraelců, tedy 41 procent obyvatel, a první dávkou 53 procent – pět milionů lidí. Nejméně jednu dávku vakcíny v sobě má anebo se z covidu vyléčilo 90 procent Izraelců starších 16 let, kteří nejsou ultraortodoxní židé. Těch je proočkováno mnohem méně.

Počet nakažených, hospitalizovaných i těžce nemocných setrvale klesá a výrazně ho nezvýšil ani svátek Purim, kdy policie rozehnala řadu nepovolených večírků.

Čtěte také

Koncem týdne přibývalo okolo 3700 nakažených denně, a tak vláda otevřela vše, co ještě zůstávalo zavřené – zbývající třídy základních a středních škol a restaurace, kavárny a bary. Vnitřní prostory však nesmí být plné z více než 75 procent a smějí do nich jen naočkovaní nebo vyléčení hosté; ostatní musí sedět na zahrádkách.

Naočkovaným a vyléčeným studentům se otevřely také vysoké školy a náboženské semináře, lidé s potvrzením smějí i na kulturní a sportovní akce a hotely mohou otevřít restaurace a jídelny. Všude však platí omezení počtu osob na 75 procent kapacity.

V synagogách smí být jen polovina obvyklého množství věřících a pedagog v přednáškovém sále nesmí stát k posluchačům blíže než čtyři metry. Pokud škola vpustí studenta bez potvrzení, zaplatí pokutu.

Problematické školy

Také politické strany smí nově pořádat předvolební mítinky, ale jen pro nanejvýš 300 naočkovaných a vyléčených účastníků s rozestupy v sále naplněném ze 75 procent a pro 500 naočkovaných venku.

Čtěte také

Držitelé potvrzení také smějí odletět bez speciálního povolení ze země, ale mají jen omezený výběr – očkovací „propustku“ zatím uznává pouze Gruzie a ostatní avizované reciproční dohody zatím nebyly podepsány, takže by museli do karantény.

Přestože všichni Izraelci, včetně očkovaných, budou ještě nějaký čas muset nosit roušky, otevřela se už celá ekonomika – ale s jasnými výhodami pro naočkované a vyléčené majitele potvrzení. To se tak stalo cenným artiklem a už se objevily první případy jeho padělání. Podle armádního rozhlasu projevilo na sociálních sítích o falešné osvědčení zájem na 100 tisíc lidí.

Izraelští zaměstnavatelé mezitím řeší složité právní otázky – mohou k očkování nutit odmítače vakcín? A co s nimi, když nebudou chtít? Mohou neočkovaní zaměstnanci pracovat vedle očkovaných? Může mít naočkovaný zaměstnanec výhody? Vláda zatím žádné směrnice nevydala. Ministerstvo zdravotnictví ale navrhuje, aby si například nenaočkovaný učitel každých 48 hodin sám hradil test, a odborníci to doporučují i u ostatních povolání.

Čtěte také

Jakmile měl Izrael naočkovanou většinu populace, začal premiér Netanjahu vakcíny rozdávat – ale ne zadarmo. Žádá za to diplomatickou podporu, zejména po nedávném rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vyšetřovat údajné izraelské válečné zločiny proti Palestincům. Několik tisíc dávek dostalo Česko a získat je mají i další izraelští přátelé jako Itálie, Maďarsko, Honduras, Guatemala nebo Čad.

Jedná se o vakcíny firmy Moderna, které Izraeli jaksi „zbyly“, protože dostává dostatečné množství Pfizeru výměnou za podrobné studie účinků jeho vakcíny.

Modernou začali izraelští zdravotníci také očkovat Palestince z východního Jeruzaléma a desetitisíce dalších ze Západního břehu, kteří do Izraele dojíždějí za prací. Palestinská samospráva však vděčnost neprojevila – její předseda Mahmúd Abbás dokonce vetoval izraelský návrh očkovat Palestince u vchodu na Chrámovou horu v Jeruzalémě, kde se každý pátek scházejí k modlitbám tisíce muslimů – podle Abbáse by to prý „vypadalo jako oficiální potvrzení izraelské přítomnosti“ na muslimském svatém místě.

Izraelská vláda také dokonce nedávno nakoupila neupřesněné množství ruských vakcín Sputnik V pro syrský režim v rámci dohody o propuštění izraelské civilistky, která se v Sýrii ocitla.

Čtěte také

Očkování postupně vyprazdňuje izraelské nemocnice a snižuje počet vážně nemocných. Klesá i počet úmrtí – zatímco v lednu umíralo okolo 50 lidí denně, v druhé polovině února už jen 25. Izrael má ovšem skoro čtyřikrát méně mrtvých než Česko – necelých 5900.

Netanjahu ve čtvrtek prohlásil, že Izrael jako první země na světě epidemii v zásadě potlačil. Premiér tak už téměř splnil svůj cíl naočkovat do voleb 23. března všechny Izraelce nad 16 let. Ještě však zbývá jeden milion nenaočkovaných dospělých, a tak by jej mohl dosáhnout do konce dubna – pak bude Izrael z epidemie venku, řekl Netanjahu. A dodal, že firma Pfizer se chystá oznámit vakcínu pro děti.

Gita Zbavitelová

Někteří odborníci se však domnívají, že otevření ekonomiky bylo předčasné a politicky motivované. Všeobecnou radost z otevření ekonomiky krotí i hlavní epidemiolog Nachman Aš; varuje, že kdyby počet nakažených začal zase růst, musel by nařídit čtvrtý lockdown.

Problematické jsou zejména školy – podle statistik tvoří skoro polovinu nově nakažených případů děti a teenageři, kteří se vrátili do lavic. Odborná lékařská komise armády zase upozorňuje, že nové mutace koronaviru mohou nakazit lidi, kteří už covid prodělali, a doporučuje, aby od tří měsíců po vyléčení dostávali jednu dávku Pfizeru. Zdrojem obav je hlavně mutace jihoafrická a dvě relativně nové, newyorská a kalifornská.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio