Genius loci. Pátrání po jedinečných a tajemných místech v naší zemi

30. srpen 2020

I města a místa mají své příběhy a osudy. Ponořte se do zvukomalebných obrazů Víta Pohanky a objevte ducha vybraných míst naší země od jižních Čech až po Slezsko.

Výraz „genius loci“ znamenal v latinské mytologii „ducha místa“. Letní speciál Dokuseriálu bude tedy sérií devíti dokumentů právě o místech s jedinečnou atmosférou a příběhy.

Klíčové slovo bude „příběh“

„Chci je přiblížit opravdu do hloubky. Zachytit pokud možno zvukomalebně jejich jedinečnou atmosféru, příběhy, které se k nim váží,“ prozrazuje autor série Vít Pohanka. Právě jeho osobní zkušenost s daným místem je pojítkem jednotlivých dílů.

„Ducha místa budu hledat v rozhovorech s lidmi, kteří na nich buď náhodně nebo cíleně jsou. Znají je. Něco na nich prožili. Případně mají co říct k jejich historii a příběhu. Slovo příběh je v tomhle případě klíčové. Každá epizoda bude příběhem nebo mozaikou příběhů, které místo představí.“

Od Žďáru přes Jeseníky až do Ostravy

Pilotní díl natáčel ve městě, ve kterém vyrůstal a do kterého se po létech zase vrátil: ve Žďáře nad Sázavou. „Nikdy mne nepřestala fascinovat ta symbióza starého Žďáru, který reprezentují světově unikátní Santiniho stavby na Zelené hoře a na Zámku z 18. století, s tím, co se ve městě postavilo za komunismu.“

V dokumentu uslyšíte dva hlavní vypravěče: autorovu maminku, protože strávila ve Žďáře celý život, a Constantina Kinského, který se sice narodil ve francouzském exilu, ale po pádu komunismu se s otcem začal starat o krásný Zámek a okolí.

Další díly vás vezmou do Českého Krumlova a okolí, na Sněžku a pak na Moravu, do Olomouce, do Jeseníků nebo do jihomoravských Mutěnic a Ostravy...

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.