Geneticky modifikované potraviny zachraňují životy, západní civilizaci ale víc trápí nemoci než hlad, říká oceněný rostlinný biolog
5. prosinec 2019
Profesor Jiří Friml nedávno dostal cenu Neuron, a to za výzkum hormonu auxin. „Buňky vědí, kterým směrem chtějí auxin pumpovat, auxin také podporuje růst kořenů,“ popisuje. Zkoumá ale i to, jak ještě vylepšit pěstování plodin. „Chemický postřik je škodlivější než geneticky modifikované plodiny. Některé modifikace vedou k větší odolnosti, jiné dávají plodině živinu, kterou jinak nemá. Například rýže s vitaminem A zachraňuje stovky tisíc až miliony životů v jihovýchodní Asii.“
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Místo vyšetření prsu s podezřelým nálezem další hormony do těla. Klinika pochybila, potvrdil soud
-
Rajchl a porno? Zásah do soukromí, oprávněnost je otázkou, říká právnička. Řeší se veřejný zájem
-
ONLINE: Boje o Pokrovsk podle ukrajinského velitele pokračují. ‚O dobytí nemůže být řeč,‘ dodal
-
400 tun jako zatěžkávací test pro největší lanový most Česka. Od prosince přes něj povede obchvat Pardubic