Geneticky modifikované potraviny zachraňují životy, západní civilizaci ale víc trápí nemoci než hlad, říká oceněný rostlinný biolog

5. prosinec 2019

Profesor Jiří Friml nedávno dostal cenu Neuron, a to za výzkum hormonu auxin. „Buňky vědí, kterým směrem chtějí auxin pumpovat, auxin také podporuje růst kořenů,“ popisuje. Zkoumá ale i to, jak ještě vylepšit pěstování plodin. „Chemický postřik je škodlivější než geneticky modifikované plodiny. Některé modifikace vedou k větší odolnosti, jiné dávají plodině živinu, kterou jinak nemá. Například rýže s vitaminem A zachraňuje stovky tisíc až miliony životů v jihovýchodní Asii.“

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.