Geneticky modifikované potraviny zachraňují životy, západní civilizaci ale víc trápí nemoci než hlad, říká oceněný rostlinný biolog
5. prosinec 2019
Profesor Jiří Friml nedávno dostal cenu Neuron, a to za výzkum hormonu auxin. „Buňky vědí, kterým směrem chtějí auxin pumpovat, auxin také podporuje růst kořenů,“ popisuje. Zkoumá ale i to, jak ještě vylepšit pěstování plodin. „Chemický postřik je škodlivější než geneticky modifikované plodiny. Některé modifikace vedou k větší odolnosti, jiné dávají plodině živinu, kterou jinak nemá. Například rýže s vitaminem A zachraňuje stovky tisíc až miliony životů v jihovýchodní Asii.“
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Cílem nesmí být vrchol, ale návrat. Na vrcholu je člověk teprve v polovině cesty, říká horolezec Jaroš
-
Sparta remizovala na úvod sezony s Jabloncem 1:1. Bod Pražanům zachraňoval Kuchta
-
Ministři EU se shodli na tvrdším přístupu k migraci. ‚Merz plní sliby, ale lidé mu nevěří,‘ říká Novotný
-
‚Šťastný jsem až teď.‘ Příběh Waltera Fischla, jeho falešného árijského původu a široké rodiny