Generál a rocker rozdávali dárky vojákům

22. prosinec 2008
Zblízka

Daleko od domova a blízkých, to je úděl mnoha českých vojáků, kteří slouží v zahraničních misích. Kupříkladu v Kosovu budou letošní Vánoce trávit necelé čtyři stovky českých vojáků, kteří jsou součástí jednotek KFOR. Na jejich základně Šajkovac v severovýchodním Kosovu je krátce před Vánocemi navštívil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. A přivezl s sebou i české muzikanty.

Vojákům shromážděným ve velkém stanu náčelník generálního štábu Vlastimil Picek popřál hodně zdraví do Nového roku. Vojáci budou v lednu vystřídáni 14. kontingentem. Vojenským speciálem generál Picek přivezl vánoční dárky a osobně je rozdal.

V české misi v Kosovu slouží také 34 vojaček, ty měly dostat samozřejmě jiné dárky než muži. Ovšem chybička se občas vloudí. "Dostala jsem zrovna dárek pro pány, takže nevím, co dostávají dámy. Je tam sada kosmetiky a nějaká krabička s vitamíny. Snažím se to tady někde vyměnit, snad to vyjde," uvedla s humorem jedna z nich.

Vojáci v Kosovu rotují po šesti měsících. Není to příliš dlouhé? "Jsem z logistiky a zásobování, takže jezdím plnit jiné úkoly než patrolování. Ale šestiměsíční mise se dá zvládnout, není to nic náročného. Zvládl by to asi každý. Spojení s rodinou je sice po telefonu a po internetu, ale je to dostačující. Jenže doma je doma. S kolegyní a kolegy prožijeme takové zelené Vánoce, všichni jsou tu vojáci. Před měsícem jsem byl doma na dovolené a přivezl jsem dárky," uvedl český voják. "Vždycky jsem chtěla vyjet do mise a mít tu zkušenost. Myslím si, že každý voják by měl alespoň jednou za svoji kariéru vyjet do mise," doplnila ho jeho kolegyně.

Velitelem současného kontingentu je Jiří Roček. O krk prý vojákům v Kosovu nejde. "Situace je zde klidná a stabilní. Největší problémy, které jsou na administrativní hranici, je nelegální těžba dřeva, přechod hranice, pašování. To jsou takové největší problémy, které se na hranici dějí," popsal Jiří Roček.

"Na každý den to vychází na jednu patrolu v trvání šesti-sedmi hodin buď na administrativní hranici nebo kolem Podujeva uprostřed Kosova," řekl podpraporčík Miryťuk, který Vánoce stráví na patrole. "Je to klidná oblast, nemáme žádné problémy," dodal.

Vlastimil Picek přivezl z Prahy do Kosova ještě jeden dárek - Aleše Brychtu a jeho kapelu, tedy žádné koledy, ale tvrdý rock. A jak na otrlého rockera zapůsobilo Kosovo, tedy alespoň to, co viděl z okna autobusu cestou z letiště na základnu? "Přiznám se, že jsem byl trochu vyděšený. Samé neomítnuté, nově postavené baráky. Je vidět, že válka tady probíhala. Docela se těším, až se vrátím zpátky do Čech, kdy i když nadávám, jak támhle co kde vypadá, tak si můžeme říkat zaplaťpánbůh, že žijeme tam, kde žijeme," svěřil se se svými dojmy Aleš Brychta.

"Koncert je skvělý. Každý koncert, který tady pro vojáky je, slouží k odreagování a jako takový musí být skvělý," pochválil rockery český příslušník mise. Vojáci jsou rádi za každé zpestření.

autor: Pavel Polák
Spustit audio