Gebre Selassie: V Německu vás ocení, i když se nedaří. Přál bych si, aby taková kultura byla i tady

22. prosinec 2021

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je fotbalista Slovanu Liberec Theodor Gebre Selassie. Počítal v mládí s tím, že se bude živit fotbalem? Jak vzpomíná na trenéra Milana Bokšu? A jak náročný pro něj byl přechod z juniorů do mužského fotbalu? Poslechněte si celý rozhovor!

Ty jsi ve Werderu Brémy hrál devět let. Jak bys zavzpomínal na tento klub? Myslím si, že pro něj hodně znamenáš. Měl jsi tam plakát v nadživotní velikosti a hodně si tě tam vážili. Jak to probíhalo? 

Myslím si, že to koresponduje s mojí kariérou. Všechno šlo tak nějak postupně. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem tam přišel a všechno bylo nádherné. Musel jsem si tu pozici vydobýt. První sezona byla pro klub složitá, takže už se nehrálo o pohárové příčky, protože další kluby měly diametrálně odlišné finanční možnosti.

První čtyři měsíce byly náročné, protože trenér chtěl, aby se mluvilo jen německy. Říkal mi, že musím být na pokoji jen s německy mluvícím hráčem, abych si nepomáhal angličtinou. Bylo to náročné, ale ukázalo se, že to bylo dobře. Za půl roku jsem se naučil jazyk, což je hned lepší, člověk zapadne a popovídá si i s lidmi mimo fotbal. Aklimatizace už tam byla. Láska a vztahy se budovaly postupně.

Čtěte také

Ty ses tomu teda postavil čelem a díky tomu jsi uspěl, ne?

Je to tak. Člověk musí vydržet a nevzdat se. Trvá to roky. Ten pocit toho, že si mě lidé váží, jsem začal cítit po čtyřech letech. Odezva začala být příjemná a čím déle jsem tam byl, tak i můj vztah ke klubu byl silnější a silnější.

Napadlo tě někdy, že bys přestoupil jinam?

Ne a když takové myšlenky byly, tak už jsme měli rodinu. Vždy to vyšlo pro to, že tam zůstaneme, protože jsme tam měli děti, školku, všechno fungovalo a bylo to super.

To je úplně jasné. Navíc fanoušci si k tobě vztah udělali také. Je to asi famózní pocit hrát před plným stadionem.

Hrozně bych si přál, aby se taková kultura sportu a zájmu o fotbal vytvořila i tady. Chápu, že lidé nechtějí chodit na špatný fotbal, ale přál bych si, aby se to přeneslo i do České republiky. Nehráli jsme o první místo a lidé stejně chodili. Cenil jsem si toho, protože když člověk byl na dně, tak za vámi lidé stáli. Vážil jsem si toho, že mi nikdo nenadával, když viděli, že se člověk snaží, tak vám zatleskali a podporovali vás.

Jak prožíval svůj konec ve Werderu Brémy? A jak vznikalo jeho přivítací video ve stylu úvodní znělky seriálu Fresh Prince? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla
Spustit audio

Související