Gazdík: Vláda je při výdajích na školství v dvojích kleštích. Vzdělání je priorita, může ale roztočit inflační spirálu

18. říjen 2022

Výhled navrhovaného státního rozpočtu počítá s poklesem výdajů na školství. Profesní organizace varují, že se tím může ohrozit chod škol, a obávají se, že vláda poruší slib ohledně platů učitelů. Jsou tyto obavy oprávněné? „Podle mě ano,“ říká stručně předsedkyně profesní organizace Učitelská platforma Petra Mazancová. „Školství je pro tuto vládu priorita a bude se snažit dodržet své závazky,“ reaguje poslanec a poradce ministra školství Petr Gazdík (STAN). 

Z výhledu, který předkládá ministerstvo financí, vyplývá, že platy učitelů by letos měly být na úrovni 115 procent průměrné mzdy. Gazdík připouští, že se i v příštím roce na vládou slibovanou úroveň 130 procent průměrné mzdy ještě nedostanou.

Čtěte také

„Je pravda, že v obrovské inflaci, v tom, v čem žijeme, ve válce, v přílivu ukrajinských uprchlíků, v energetické krizi, se může stát, že průměrná mzda učitele může stagnovat nebo poklesnout. Na druhou stranu vláda se snaží, aby byl objem prostředků dostatečný a nejde jen o tabulkové platy, ale o objem mezd, který do školství putuje,“ zdůrazňuje poslanec a bývalý ministr školství.

„Připomínám, že ve sněmovně je v legislativním procesu zákon o pedagogických pracovnících, který připravovalo ministerstvo školství, kde je těch 130 procent garantováno. V případě, že zákon bude přijat, bude objem mezd, který půjde na jedno učitelské místo, od prvního ledna 2024 130 procent,“ naznačuje.

Potřebujeme platy udržet na takové výši, aby byly pro začínající učitele dostatečně atraktivní, aby nám jich do té profese přicházelo dost.
Petra Mazancová

Vláda podle něj kvůli nové situaci připravuje přepracování programového prohlášení, nedomnívá se ale, že by se tento odstavec měl měnit. „Myslím si, že cíl, že se k těm 130 procentům dostaneme díky zákonu o pedagogických pracovnících, bude udržen,“ míní.

Jednání narovinu 

Podle Mazancové by vláda, potažmo ministerstvo školství i ministerstvo financí měly s učiteli jednat narovinu.

„Všichni chápeme, že situace je složitá, že se bude přepracovávat programové prohlášení vlády, ale chtěla bych, aby se zohledňovala ta dlouhodobost. A to zejména v tom, že potřebujeme platy udržet na takové výši, aby byly pro nové a začínající učitele dostatečně atraktivní, aby nám jich do té profese přicházelo dost. To je zcela zásadní.“

Slibovat jasně, co bude za dva roky, dnes nikdo neumí a neumí to pořádně ani rozpočtový výhled.
Petr Gazdík

„Minulé vládě, ať už proti ní mám jakékoliv výhrady, se to podařilo, nějakým způsobem se to posunulo. Ale nesmíme si teď říct, že už toho bylo dost, že už jsme do školství nainvestovali spoustu peněz a že můžeme polevit. Chápu, že situace je složitá, ale ve školství bychom opravdu výrazně šetřit neměli. Ne tak, aby nás to v dlouhodobém výhledu dohnalo,“ naznačuje předsedkyně Učitelské platformy.

Z výhledu navrhovaného státního rozpočtu na příští rok vyplývá, že by se rozpočet na školství měl snížit. Podle Gazdíka je vláda v dvojích kleštích.

Čtěte také

„Na jednu stranu můžeme roztočit inflační spirálu, na druhou stranu vzdělávání je pro vládu priorita a snažíme se dělat, co je v našich silách. Žijeme v obrovsky nejisté době a věřím, že to učitelé chápou. Slibovat jasně, co bude za dva roky, dnes nikdo neumí a neumí to pořádně ani rozpočtový výhled. V tuto chvíli, kdy nevíme nic o cenách energií, mohou být za dva roky čísla úplně jiná,“ konstatuje poslanec.

Mazancová, podobně jako i Gazdík, zdůrazňuje, že školství není jen o učitelských platech, ale i o nějakých investicích.

„Je potřeba otevřít i otázku ostatních neinvestičních výdajů škol, které ředitelům působí nemalé problémy,“připomíná.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související