Galerii v Chebu zdobí fotografie Tona Stana. Jsou na nich i slavné modelky

10. prosinec 2018 08:00

V Art Centru chebské Galerie 4 probíhá výstava Go West fotografa Tono Stana. Nově se autor představil jako experimentátor vytvářející exponáty z kovu.

Na výstavu lákají plakáty se snímkem Louvre, na kterém je modelka Tereza Maxová. „Byli jsme pozvaní na nějakou večeři, takže jsem měl možnost nastudovat ji dost z blízka. Připomínala mi sochu Afrodity v Louvru. Proto jsem dal fotce název Louvre. Není to tedy jen portrét Terezy Maxové, ale má určitý přesah k bohyni,“ poznamenal Tono Stano.

V jednom z pater jsou k vidění jeho barevné snímky, ve druhém černobílé. A tak zatímco snímek Terezy Maxové je černobílý, fotografie Evy Herzigové, nazvaná Star, je barevná.

 

Expozice velkoformátových snímků je umístěna ve dvou patrech budovy

Návštěvníci chebské galerie mohou vidět i práce dosud netypické pro Tono Stana. Představuje se také jako tvůrce prací z kovu. Některé si sám odlévá, jiné hledá pomocí detektoru kovu. „Poslední dobou mě přitahuje ruční práce. Snažím se z různých kovů vytvářet 3D objekty,“ popsal své nové umělecké aktivity Stano.

Výstava velkoformátových fotografií česko-slovenského fotografa Tona Stana potrvá v Art Centru chebské Galerie 4 do 3. února roku 2019.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio