Gabčík s Kubišem vynikli. Za války se ale ve Skotsku cvičily stovky československých parašutistů

24. květen 2017

Před 75 lety českoslovenští vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík zlikvidovali nejmocnějšího muže na území okupovaných Čech a Moravy reinharda Heydricha. Na akci je připravili instruktoři z oddělení pro zvláštní operace, což byla speciální sekce britské zpravodajské služby. Náročným výcvikem v Anglii prošlo na tři stovky československých parašutistů.

Mladí parašutisté trénovali v nejkrásnějším a zároveň i nejdrsnějším koutě Skotska. „Cvičily se tam hlavně jednotky britské armády commandos, k nim se poté přidala právě Rada pro zvláštní operace. Tu nechal zorganizovat Churchill, podzemní hnutí v okupované Evropě totiž byla jediným spojencem Velké Británie,” vysvětluje Paul Miller, honorární konzul v Edingburghu.

Oddělení pro zvláštní operace byla sekce britské zpravodajské služby založená na popud Winstona Churchilla. „Zaměřená byla na vedení boje nestandardními, jinak také negentlemanskými metodami," vysvětluje Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.


Běželi jsme proti větru. Cítil jsem, že už melu z posledního a že mám krev až v krku. JIŘÍ PAVEL O VÝCVIKU

„Šlo o cvičení speciálních agentů pro boj v týlu nepřítele. Měli pomoci zorganizovat odpor dodávkami zbraní a podobně, aby Německo bylo oslabeno,“ vysvětluje.

U děvčat jsme měli úspěch

Jiřímu Pavlovi nebylo ani osmnáct, když odešel z Protektorátu, aby mohl bojovat proti nacistům. „Jeli jsme až do Walesu, kde jsme trénovali ostrou střelbu a kde byli vybíráni dobrovolníci. Také jsem se hlásil,” vzpomínal před lety.

„Hráli jsme fotbal, chodili do hospody. Byla tu i děvčata, u kterých jsme měli docela velký úspěch. Mladí Angličané totiž museli na vojnu, takže co přišlo, to anglické dívky braly,” smál se Jiří Pavel.

Památník ve tvaru padáku v Arisaigu připomíná československé parašutisty

Jako mnozí další Češi se v Anglii oženil. Běžný výcvik ho ale nebavil, takže když ho nevzali k letcům, přihlásil se k parašutistům. Měl sedm seskoků, kvůli heydrichiádě ale Britové výsadky omezili.

Památník připomíná parašutisty i dnes

Další parašutista Jaroslav Klemeš seskočil v únoru 1945. „Vyprávěli o tom, že domácí odboj potřebuje pomoct a že hledají lidi, kteří by do toho šli. A tak jsem šel.”

Dnes je posledním žijícím výsadkářem ze stovky mužů vysazených do protektorátu z Anglie. Polovina z nich se konce války nedožila. Ve skotském městečku Arisaig to připomíná působivý památník.

„Vybudovali jsme ho v podobě splasklého padáku ze žuly. Jde o nádherný kus práce,” dodává Paul Millar, díky nemuž památník na skotském pobřeží stojí.

autoři: jas , als
Spustit audio