Fyzioterapeuti apelují na všechny generace: Hýbat se, hýbat se, hýbat se!

2. říjen 2019

Fyzioterapeutka Veronika Peterková se pohybuje mezi dvěma extrémy. Od vrcholových sportovců přechází k lidem se sedavým zaměstnáním. Právě tyto dvě skupiny mají největší pohybové problémy. Je třeba začít už u dětí.

Ve škole jsou děti skloněné nad sešity, ve volném čase nad mobily a tablety.  A záda trpí už od prvních školních krůčků. „ Je hlavně na rodičích, aby své děti podporovali v pohybu a všeobecné zdatnosti. Korigovali čas svých dětí strávený u počítačů, nechali je přirozeně lézt po stromech a rozvíjet různé sporty, ovšem ne na vrcholové úrovni, starý dobrý sokol je určitě dobrou variantou,“ říká fyzioterapeutka Veronika Peterková. Jinak hrozí v budoucnu invaze mladých lidí v ordinacích fyzioterapeutů.

Zaveďte v práci pravidelné cvičení

Už teď vyhledávají fyzioterapeuty lidé kolem třicítky, čtyřicítky. Většinou jsou to lidé se sedavým zaměstnáním, kteří mají minimum pohybu. Ideální je domluvit se s kolegy v práci a uspořádat každý den společné krátké cvičení. Zkušený fyzioterapeut je naučí takové cviky, které budou co nejvíc efektivní. Stačí každý den aspoň deset minut a hned je to znát,“ říká fyzioterapeutka. Není třeba vymlouvat se na to, že na cvičení není čas.

Fyzioterapeutka radí nespoléhat se na telefony a elektronickou poštu. „Neposílejte emaily z kanceláře do kanceláře, zajděte tam pěšky. Nebo si dejte budíka a po půl hodině zvedněte nejen oči od počítače, ale i sami sebe. Protáhněte si  krční páteř, udělejte pět dřepů, změňte polohu, neseďte prostě dvě hodiny v kuse u počítače bez hnutí.“

Nejlepší prevencí je přijít k fyzioterapeutovi v okamžiku, kdy se cítíme relativně zdraví. Zkušený odborník dokáže rozpoznat budoucí potíže a nabídne rehabilitační cvičení přesně na míru každého klienta.

Nejzdravější sport je rychlejší chůze

Vyjmenovávat sporty, které příliš zatěžují některé partie těla, by bylo dlouhé. A který pohyb tedy doporučit? Podle Veroniky Peterkové je to jednoznačně chůze, nejlépe nordic walking. Ale i tady je nutné proškolení. Pokud člověk neví, jak hole používat, stanou se přítěží a mohou spíš uškodit. „ Určitě jsou lepší hole pro nordic walking než hole turistické. Zapojí se více záda i ruce. Správná výška holí jetaké  velmi důležitá,“ radí Veronika Peterková, která severskou chůzi propaguje.

Spustit audio

Související