Funkční oblečení je v zimě potřeba správně vrstvit, aby fungovalo co nejlépe a nehrozilo podchlazení

29. prosinec 2022 07:34

Horští záchranáři varují turisty před podchlazením. Například v Krkonoších teď osoby, kterým klesla tělesná teplota, ošetřují každý den. Podchlazení má několik stupňů a u každého může nastat za jinou dobu. Řadě problémů přitom můžeme jednoduše předejít správným oblečením.

Čtěte také

S Markem Fryšem z Horské služby ve Špindlerově Mlýně jsme vyjeli do terénu. Je zhruba 1,5 stupně Celsia pod nulou. „Z hlediska podchlazení ani nemusíme chodit do teplot kolem nuly, ale může nastat i v situaci, kdy je například podchlazený povrch a člověk na něm leží. Ztráta tepla, která tam nastává, je relativně velká a rychlá.“

Nejen horští záchranáři v Krkonoších se řídí takzvanou švýcarskou stupnicí. Ta podchlazení rozděluje podle projevů na 5 stupňů.

Při tom prvním je člověk při vědomí a třese se, při pátém už nastává smrt. „Ve chvíli, kdy člověku začíná být zima, začínají se stahovat velké svalové skupiny, tím se tělo snaží vyrobit teplo. Ale bohužel zpracovává velké množství energie. A energeticky zesláblý organismus je náchylnější k podchlazení. Tím se dostáváme do takového začarovaného kruhu.

Čtěte také

Základem je vzít si na sebe funkční oblečení a pak ho také správně navrstvit. Hodně totiž záleží na tom, jak a kdy si co oblékneme.

„Většina výrobců už dnes kleslí návody, jak by se měla používat první i druhá spodní vrstva, jaké oblečení potom přes ni, aby to mezi sebou dobře dýchalo. Jedna ze základních věcí je, když vím, že jdu do kopce, nechám si jen takové věci, abych se zbytečně nezpotil. Protože pochopitelně ve chvíli, kdy to oblečení bude vlhké, tak spíše dochází ke ztrátám tepla a nefunguje ona termoregulace, dodává Marek Fryš z Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Tady, v Královéhradeckém kraji, se s podchlazením v zimě setkávají i zdravotničtí záchranáři.

Čtěte také

„Za několik posledních dní jsme se setkali minimálně se čtyřmi podchlazenými osobami. Z nichž jedna byla v kritickém stavu,“ říká Ivo Novák z hradecké krajské zdravotnické záchranné služby.

Rychlost podchlazení je u každého člověka jiná. Při poskytování první pomoci je pak potřeba dávat pozor. „Manipulovat velmi opatrně, abychom nezpůsobili srdeční zástavu. Protože studená krev z periferie těla se může dostat do centrálního oběhu.

Stačí drobný úraz a podchlazení může hrozit každému, třeba i ve městě. Dle záchranářů bychom tak nikdy nikam neměli chodit bez mobilu, abychom si mohli vždy zavolat jejich pomoc.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související