Fukušima? Rána osudu, soudí Japonci rok po tragédii

Japonsko si připomnělo rok od největší světové nukleární katastrofy za posledních 25 let. Osmdesát tisíc Japonců právě kvůli jaderné hrozbě muselo loni v březnu opustit své domovy. Neviditelná hrozba radiace straší obyvatele ostrovní země dodnes.

„Japonci nové generace se s takovou katastrofou setkali poprvé. Šlo o ránu shora, která přišla znenadání. Ne všechny informace byly otevřené, fukušimská tragédie byla provázena řadou spekulací,“ vzpomíná japanolog a ředitel Českého centra v Tokiu Petr Holý.

Fukušimská událost podle něj Japonce změnila. I přesto, že o strachu nemluví, trauma v nich jistě zůstává. „Myslím si, že nechtějí nikoho zatěžovat svými niterními problémy,“ soudí odborník.

„Jsou na to citliví. Co zbývá kupříkladu takovým mladým Japoncům, kteří mají děti? Nevědí si rady,“ dodává.

Rodiče se bojí o zdraví svých dětí

O tom, že se mladí japonští rodiče možné radiace bojí, potvrzuje i má tokijská kamarádka Mariko Tsunashima. „Dozimetr s sebou nosím pořád. Kontroluji tak hladinu radiace – když si jdu ven s Yui hrát do parku nebo když cestuji. Koukni, je to jednoduché,“ ukazuje mi, jak malý, v podstatě kapesní měřič radiace funguje.

Japonci pravidelně měří míru radiace

Mariko má obavy nejen z radiace venku. Obezřetná je i při nákupu potravin nebo při výběru míst, kam cestuje: „Mám strach z radiace, která se může pomalu dostávat do těla. Zjistíš to až za deset nebo více let. Také mám strach z kontaminovaných potravin, hlavně pro Yui. Ne, nekupuji žádné jídlo z prefektury Fukušima.“

Mariko není jediná, která se raději než na média a politiky spoléhá na svůj měřič. Jak dokazují poslední statistiky, přes 75 procent Japonců své vládě nevěří a obává se, že nic nevyřeší. Dokazují to i nepřesvědčivá prohlášení japonských politiků.

Japonci se s tragédií smířili. Museli

Volání po změnách je to jediné, co zatím japonští politici jako Kiyoshi Kurokawa dokázali. O nekompetentnosti vládních představitelů hovoří i Holý.

Míra radiace v Japonsku

„Nezměnilo se nic a nic se asi ani nezmění. Nespokojenost národa je trvalá, neinformovanost je stálá. Japonci jsou nespokojeni. Je to možná i japonskou mentalitou. Víme, že se něco děje, ale nic se nestane,“ popisuje.

I přesto se podle něj Japonci s traumatem, které fukušimská katastrofa přinesla, vyrovnali. „Japonci to skutečně přijali s pokorou. Celou událost vnímají jako nachystanou osudem. Přišli o všechno, o blízké i majetek, a přesto se smějí. Jde o velké duševní břemeno, ale co jiného než smířit se s tím nám zbývá?“


Zvětšit mapu: před rokem postihlo fukušimskou oblast ničivé zemětřesení a tsunami

autor: kpr
Spustit audio