František Dohnal, prezident NKÚ

Pozítří začíná v Liberci mistrovství světa v klasickém lyžování, které vyjde daňové poplatníky zhruba na dvě miliardy korun. Jen šest dní před jeho začátkem zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, podle které došlo při přípravě šampionátu k zásadním pochybením a podal trestní oznámí na neznámého pachatele. Pořadatelé to označili za cílený útok proti mistrovství. Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu. Přeji vám dobrý podvečer. Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal je dnes ve studiu Českého rozhlasu. Dobrý den.

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, byla vaše zpráva načasovaná?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Načasovaná byla v souladu s tím, jak byla naplánována. To znamená, že podle plánu kontrolní činnosti tak kontrolní akce trvala do ledna roku 2009 a po jejím schválení výsledků kontrolní akce byla zpráva zveřejněna. Nakonec to nám ukládá i zákon.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvčí mistrovství Zdeněk Soudný agentuře ČTK na konci minulého týdne řekl, cituji: "Nechápu, proč se výsledky kontroly objevily šest dní před začátkem šampionátu, když je NKÚ má již od listopadu loňského roku?" Vy jste opravdu ty výsledky měli už před kolika, třemi měsíci?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Tak nevím, kde tu informaci pan tiskový mluvčí vzal, měl zřejmě na mysli datu, kdy skončily kontroly na takzvaných kontrolovaných objektech, tedy ve městě Liberec na Technické univerzitě a na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. To je ale jen jedna etapa kontrolní akce a uzavřením téhle té etapy ještě neznamená, že jsou k dispozici celkové výsledky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak řečeno, pokud tomu dobře rozumím, i kdyby čirou náhodou šampionát začínal, řekněme, prvního února roku 2009, vy byste stejně tu tiskovou konferenci svolali a závěr kontrolní byste prezentovali až dvanáctého druhý.

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Ano, v tom týdnu, kdy byl ten kontrolní závěr zveřejněn, tak by byl zveřejněn nezávisle na tom, kdy se šampionát konal nebo koná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kromě toho, co říkal mluvčí šampionátu ohledně toho, že nějaké, řekněme, závěry byly známy už v listopadu, tak se také pořadatelé mistrovství světa v Liberci velice často ohánějí tím, že to, že šest dní před započetím mistrovství Nejvyšší kontrolní úřad podá trestní oznámení na neznámého pachatele, takže to velice poškozuje jméno celého šampionátu, velice to poškozuje jeho renomé. Počítal jste s tím?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Počítal a nepočítal. Za prvé naší povinností je trestní oznámení podat, jestliže jsme přesvědčeni, že ke spáchání trestného činu došlo. Za druhé, a to už jsem říkal, bylo by nanejvýš podivné, kdybychom zvažovali podání trestního oznámení s ohledem na to, jestli se to někomu, a teď musím říct třetí straně, bude líbit nebo nebude líbit, protože organizační výbor toho mistrovství světa pro nás třetí osobou je. To nebyla kontrolovaná osoba. My jsme se rolí organizačního výboru nijak nezabývali ani finančními prostředky, kterými hospodaří organizační výbor. Naše kontrola se týkala infrastruktury, za kterou zodpovídalo statutární město Liberec a Technická univerzita v Liberci. To bylo zdůrazněno jak v kontrolním závěru, tak jsem to i uváděl na té zmiňované tiskové konferenci. Takže, jestliže se někdo z organizačního výboru cítí dotčen nebo je smutný z toho, že padá stín na celý šampionát, tak já jsem na druhé straně smutný z toho, že jsou někteří představitelé smutní ze zveřejnění, že nejsou smutní z toho, že vůbec k takovým situacím došlo. Nicméně jejich osobně se to skutečně netýká.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prezident Nejvyššího kontrolní úřadu František Dohnal. Proč se vlastně Nejvyšší kontrolní úřad začal zaobírat hospodařením ohledně pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Plán kontrolní činnosti, který se vypracovává každý rok samozřejmě obsahuje takové záležitosti, které považujeme za svým způsobem rizikové pro státní rozpočet, které jsou třeba dostatečně objemově významové. To znamená, jde tam poměrně hodně státních peněz anebo souvisí s plněním nějakých našich strategických cílů, které byly vytyčeny a kterých se snažíme držet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom malá technická poznámka, pane prezidente. Je možné to také interpretovat tak, že právě proto, že docházelo neustále k navyšování dotací ze státního rozpočtu či z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tedy z veřejných zdrojů nebo z veřejných rozpočtů, takže například vláda chtěla prostě dobře vidět do toho, jak se hospodaří v Liberci?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
V tomto případě to tak nebylo, protože kontrolní akce, kterou tady vlastně teď zmiňujeme, se do plánu kontrolní činnosti dostala na základě našeho vnitřního rozhodnutí. To nebylo děláno na základě žádosti vlády nebo Poslanecké sněmovny. Ten důvod, proč byla zařazena do plánu kontrolní činnosti byl velmi jednoduchý. Ty finanční částky, které byly určeny v roce 2007, o kterých jsme věděli, na infrastrukturu v souvislosti s mistrovstvím, byly docela velké a naše zkušenosti z minulých kontrolních akcí, které se týkaly podobného poskytování státních příspěvků takových jakoby jednoúčelových nás vedou k tomu, že tyhle ty akce považujeme většinou za poměrně rizikové, takže to byl důvod v roce 2007, který nás vedl k tomu, abychom tuto kontrolní akci do plánu kontrolní činnosti zařadili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když je považujete za rizikové, znamená to, že takové, řekněme, přisypávání peněz ze státního rozpočtu tak, jak jsme to viděli od roku 2004 až do konce roku 2008, takže prostě doprovází tyto akce a že při nich není možno udržet celý ten proces v nějakém zákonném rámci? To je vaše zkušenost?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Ne, my se spíše setkáváme s tím, že tomu tak bývá, ale ne s tím, že by to nebylo možné dodržet ten rámec. Mimochodem to zvyšování finančních prostředků v praxi vlastně nastávalo až od toho roku 2007, protože v roce 2004, kdy se rozhodovalo o tom, zda šampionát bude či nikoliv, tak sice jak jsme v kontrole zjistili, už existovaly nějaké dokumenty třeba pro jednání vlády, ale ve skutečnosti žádné finanční prostředky uvolněny nebyly. A potom to postupné navyšování a také postupné rozšiřování počtu těch jednotlivých akcí nás bohužel vedlo k tomu, že jsme tu kontrolní akci oproti původnímu plánu museli trošku prodloužit, protože se ukázalo, že ten problém je trošku komplikovanější než byla naše očekávání. Souviselo to také s tím, že například Technická univerzita v Liberci si vlastně všechny záležitosti týkající se těch investičních akcí najala soukromou firmu, kterou pověřila vyřizováním prakticky všeho a my jsme při zahájení kontrolní akce na Technické univerzitě narazili na situaci, že vlastně na Technické univerzitě nikdo o detailech těch investic nevěděl a nebyly tam žádné dokumenty a Technická univerzita nás odkazovala na tu soukromou firmu, takže poměrně dlouho trvalo, než jsme si s Technickou univerzitou vyjasnili, že oni jsou za tu akci zodpovědní a že doklady musí mít i oni. To byly všechno záležitosti, které pak vedly k tomu, že ta kontrolní akce trvala déle než jsme původně předpokládali. Ale musím říct, že nás to nijak netěšilo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když vezmeme v úvahu to, o čem se už nějakou dobu mluví a co zmiňovali i někteří politici, že Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009 může být minimálně po organizační stránce určitou generálkou na případné pořádání Letních olympijských her kdykoliv v budoucnosti, tak máte už teď v hlavě, pane prezidente Dohnale, nějakou řekněme zkušenost, která vyplývá z toho, co vaši kontroloři zjistili při pořádání? Jak by se mělo či nemělo jednat příště při takto velké akci, protože bezesporu Letní olympijské hry by asi neskončily u dvou miliard z veřejných zdrojů?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Ale tady znovu narážíme na to, co je spojeno s organizací samotného mistrovství anebo co bylo spojeno s organizací případné olympiády. To byly záležitosti, které jsme nijak nekontrolovali a tím pádem je vůbec nechci hodnotit. My jsme se soustředili na to, jakým způsobem byly používány státní peníze na výstavbu infrastruktury a tam jsme museli konstatovat, že v tomto případě zase znovu a tentokrát v rozsahu více než je v kraji obvyklé, byly v kraji porušovány nejen zákony týkající se veřejných zakázek, ale také záležitosti, které se v podstatě projevují u řady dalších investičních akcí, to znamená, že jsou zahajovány stavební akce, které jsou naprosto nedostatečně připraveny, že na začátku je v podstatě jakoby přání otce myšlenky a tedy i ty čísla, ta čísla, která se na začátku objevují, jsou nakonec naprosto nereálná, protože jsou to třeba první odhady, aniž by existovaly záležitosti typu projektové dokumentace, aniž by bylo jasné, kolik ta stavba vlastně bude stát a jaké budou třeba související náklady třeba s výkupem pozemků a podobně. Tohle to jsou záležitosti, které by pravděpodobně se objevily i u olympiády, protože se nedá čekat, že v Praze stávající sportoviště budou v takovém stavu, aby byly využitelné pro olympiádu, takže by se zřejmě řada sportovišť musela postavit a tam je otázka, kdo by je financoval. Já předpokládám, že by to bylo opět z velké části státní rozpočet, ale pokud by ty stavby byly skutečně dobře rozmyšlené, připravené, vyprojektované a dalo se tedy už na začátku docela přesně říct, kolik ty stavby budou stát a jak se bude postupovat a že je dost času, že se pořád nebude argumentovat tím: My jsme museli porušit zákon, protože bychom nestihli začátek olympijských her, v tomto případě a podobně. Tak by přeci k žádnému porušování zákona ani ke zbytečným ztrátám nemuselo docházet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prezident Nejvyššího kontrolní úřadu František Dohnal. Jen připomínám, že posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál. Hovoříme zejména o tom, jakým způsobem bylo hospodařeno s prostředky ze státního rozpočtu při přípravě zejména infrastruktury mistrovství světa v klasickém lyžování. Proč vlastně vaše kontrola nebyla zaměřena také na činnost organizačního výboru mistrovství?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Ten důvod je velmi jednoduchý. Kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu jsou založené už v naší ústavě a ta říká, že kontrolujeme hospodaření se státním majetkem. Organizační výbor hospodaří s penězi, které jsou části sponzorské, části jsou to třeba tržby z reklam a podobně. A to nejsou státní peníze, takže jejich užití kontrolovat nemůžeme. To, že se ze státního rozpočtu v té závěrečné fázi, tedy v prosinci 2008 uvolňovaly také peníze přímo pro organizační výbor, už je věc další. Nicméně na začátku ta kontrolní akce byla zaměřená na státní peníze, které tekly do Technické univerzity a do statutárního města na infrastrukturu nikoliv organizačnímu výboru. To byl ten hlavní důvod, proč by nemělo žádný smysl kontrolovat organizační výbor, protože jeho finanční prostředky, tedy ty, které jsem zmiňoval, nespadají do oblastí naší kontroly a kontrolovat bychom je vůbec nemohli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vzhledem k tomu, že ta původní kontrola v rámci vašeho kontrolního plánu byla, jak jste sám říkal, vzešla zevnitř Nejvyššího kontrolního úřadu, ten impuls. A vzhlede, k tomu, že jste říkal, že zejména ke konci roku 2008 opravdu ze státního rozpočtu přicházely peníze přímo organizačnímu výboru, tak uvažujete i o tom, že by i tyto prostředky byly kontrolovány? To znamená, že by kontrole podlehlo i hospodaření samotného organizačního výboru?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Tahle ta otázka samozřejmě v diskusi padla. Ale myslím si, že tuhle tu kontrolu dělat nebudeme, konečné rozhodnutí by nakonec muselo udělat celé kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu. Já nejsem sám, který rozhoduje o plánu kontrolní činnosti, ale ten důvod je zase v podstatě technický a je velmi jednoduchý. My jsme dělali analýzu toho vládního usnesení, kterým bylo rozhodnuto o dotaci přímo organizačnímu výboru a v příloze toho usnesení je popsáno, jakým způsobem ty státní peníze mají být použity. Celkem neočekávám, že bychom tam narazili na nějaké velké nesrovnalosti, protože vlastně žádost, která byla předkládána, byla evidentně opřena o existující smlouvy, které byly specifikovány docela jasně a tedy nepředpokládám, že by se někdo snažil ty peníze použít nějak jinak. Já jsem uváděl příklad, že jestliže je tam třeba specifikováno pomalu na stokoruny, že je potřeba uhradit nájem za mobilní buňky nebo za, já nevím, mzdy pracovníků, tak si myslím, že to bylo spočítáno docela dobře a že bych tedy ty problémy velké neočekával.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, Nejvyšší kontrolní úřad v současné době pracuje minimálně podle vašich webových stránek na dvou kontrolních akcích, které souvisejí s hospodařením samotného ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ty ještě nejsou uzavřeny, očekáváte, že se v průběhu jejich uzavírání a vypracovávání kontrolních závěrů objeví ještě něco, co by mohlo souviset s mistrovstvím světa v klasickém lyžování?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Teoreticky by se to stát mohlo, ale nepředpokládám, že v tom objemu, který se týkal infrastruktury pro mistrovství světa, jsou ty doklady prověřeny už tou akcí, která skončila my se činností ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zabýváme poměrně často. Ona je to totiž kapitola státního rozpočtu, která patří mezi ty velké. Přes ministerstvo školství každoročně proteče více než sto miliard korun. Takže to není částka malá. Proto se také vlastně naši kontroloři na tomto ministerstvu pohybují poměrně často a v téhle té chvíli je vlastně i kapitola tohoto ministerstva každoročně prověřována akcí typu finančního auditu, takže právě v tom finančním auditu by se mohly třeba teoreticky objevit ještě nějaké výdaje, ale obecně to nepředpokládám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme k tomu, co minimálně už několik dní plní mediální titulky, a to je ten fakt, že Nejvyšší kontrolní úřad podal trestní oznámení na neznámého pachatele jaksi v souvislosti s přípravou mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Co přesně se nalézá, pokud to můžete alespoň takto krátce shrnout v nálezech Nejvyššího kontrolního úřadu tak silného, že očekáváte, že by toho mohlo vzejít trestní stíhání proti konkrétním osobám a předpokládám možná i jejich odsouzení?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
My se k takovým situacím čas od času skutečně dostáváme, protože někdy při hospodaření se státními prostředky se dá říct, že bylo postupováno nehospodárně, nebo že ty peníze nebyly použity efektivně, že prostě ekonomika nebyla zřejmě tím hlavním cílem, co mělo použití těch státních peněz vlastně docílit. Ale to, že se čas od času stává, že se dostaneme tak k případům, kdy se domníváme, že došlo ke spáchání trestného činu, to každý rok nastává několikrát, je druhá záležitost, tedy to jakým způsobem to potom posoudí státní zastupitelství nebo Policie České republiky. Nicméně v tomhle případě musím říct, že ten rozsah pochybení a hlavně jejich vážnost byla taková, že jsme se rozhodli trestní oznámení podat. Bylo to zjevné vlastně v podstatě hned, když jsme na některé ty situace narazili. To, že se třeba nedodrží zákon o veřejných zakázkách to se čas od času stává. Potom jsou to záležitosti, které mohou souviset s tím, že se třeba obchází výběrové řízení a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to ocení třeba pokutou, která je řádově v desítkách či stovkách tisících korun, může být i větší, ale to, že se při kontrole zjistí, že řada těch dokumentů obsahuje lživé údaje nebo že ve chvíli, kdy máte v rukou dokument, že se vám ta druhá strana ta kontrolovaná snaží ten dokument odebrat a dát vám jiný, který je předělán, který obsahuje prostě jiné údaje, evidentně doplňované později, tak to tak časté nebývá. To bohužel byl tentokrát tento případ.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pane prezidente, pokud mohu ještě jednu podootázku, předpokládám, že vy, protože na rozdíl od veřejnosti jste viděl ty kontrolní protokoly, tak máte svoji jasnou představu, kdo je za co zodpovědný?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Já mohu mít představu o tom, kdo by za to mohl být odpovědný, protože samozřejmě ty doklady existují, kopie těch dokladů tvoří součást těch kontrolních protokolů. Nicméně zkušenost mě naučila, že není dobré říkat: to je skutečně ten, který za to může, protože se může třeba při policejním vyšetřování ukázat, že konkrétní podpis na konkrétním dokumentu je třeba falsum, nebo že ten člověk ve skutečnosti podepsal jiný dokument například a podobně. Takže proto podáváme trestní oznámení vždycky na neznámého pachatele. Ty doklady předáváme policii a státnímu zastupitelství a jejich úkolem potom je to šetření dotáhnout do konce a označit konkrétní viníky, fyzické osoby, které třeba budou obviněny a které skončí před soudem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jedna poslední otázka. Předpokládám, nebo to je myslím předpoklad hraničící s jistotou, že nemůžete říkat žádná jména. Na druhou stranu vyjádření minimálně zástupců Liberce, jsou natolik, řekněme, přesvědčivá, natolik sebevědomá, že se musím zeptat, jak vysoko podle vašeho názoru ta případná vina sahá? Jsme u subalterních úředníků, kteří podepisují nějaké doklady na úrovni malých veřejných zakázek anebo jsme někde ve vyšší oblasti?

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
To je hodnocení, do kterého bych se nerad pouštěl. Policejní vyšetřování řekne, kdo mohl spáchat trestný čin, to, že těch pochybení byla celá řada, to by mohlo svádět k myšlence, že ten problém je větší než jenom podpisy jednotlivých konkrétních lidí na konkrétních dokumentech. Nicméně musím se držet té situace, která je popsána v trestním řádu. Bude někdo, kdo za to bude odpovědný, kdo za to případně bude postaven před soud a to bude ten, který evidentně zákon porušil a je za něj sankcionován. Jestli bylo někde předtím nějaké politické rozhodnutí na základě kterého ten člověk jednal, to už jsou věci, které by musel posoudit soud a do těch já se pouštět nebudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
František Dohnal, prezident Nejvyššího kontrolní úřadu byl dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, děkuji za váš čas a na shledanou.

František DOHNAL, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio