Franta z Chomutova je novou vycházející hvězdou českého plavání

12. leden 2013

Když se řekne v Chomutově plavání, každého okamžitě napadne jméno medailistky z evropských a už i světového šampionátu Simony Baumrtové. V severočeské plavecké baště ale roste celá řada další mladých nadějí, které mohou časem myslet na úspěšnou českou reprezentaci. Patří mezi ně nejen bratr Baumrtové Ondřej nebo Štěpánka Šilhanová, ale i teprve čtrnáctiletý Tomáš Franta.

„Začal jsem jako malý. Postupem jsem šel výš a výš a pořád mě to bavilo,“ popisuje skromně své plavecké začátky Tomáš Franta. Do chomutovského bazénu se dostal poprvé jako kojenec v plavecké škole, do oddílu pak v šesti letech a ihned bylo jasno, že je mu voda souzena.

Už v deseti vyčníval nad konkurencí jako žižkovský vysílač nad Prahou a plavecký v uvozovkách "hon na Frantu" probíhá vlastně neustále. Školou povinný klučina dominuje jak na znakařských, tak kraulařských i motýlkářských tratích.

V kategorii žactva, ze které letos přechází mezi juniory, stačil posbírat z 36 možných 35 titulů českého šampiona.

„Mým vzorem je určitě z českých plavců Květoslav Svoboda a ze zahraničních Ryan Lochte, na jeho úroveň bych se chtěl dostat,“ dává si Franta už nyní hodně vysoké cíle. Právě Květoslav Svoboda mu přitom na prosincovém národním šampionátu v Plzni předal při oficiálním ukončení své kariéry pomyslný štafetový kolík českého plavání.

I tento vlajkonoš české výpravy z olympiády v Aténách totiž právě v něm spatřuje největší současný talent. „Jsem měl úplně slzy na krajíčku. Když jsem pak odešel, tak už jsem to musel vybrečet,“ popisuje Franta upřímně pocity, kterého ho v Plzni přepadly poté, co mu Svoboda předal pomyslně na bedra budoucí osud českého plavání.

Zatím českému plavání vládnou ženy, Franta má na to, to změnit

Květoslav Svoboda (vlevo) předává pomyslnou štafetu Tomáši Frantovi

Odpovědnosti se přitom Franta v tomto smyslu rozhodně nezříká. I on myslí jednou na velké seniorské úspěchy, a to o více, že v Chomutově může v podání Simony Baumrtové na vlastní oči vidět, že i v českých podmínkách lze vychovat světového plavce.

„Vlastně mají zatím úspěchy jen holky. Chtěl bych jako jeden z mála větší úspěchy třeba na těch evropských šampionátech, to je prostě můj cíl,“ plánuje si do budoucna Tomáš Franta. K podobně velkým cílům ale vedou postupné menší krůčky.

Pro chomutovského plavce jsou těmi nejdůležitějšími v tomto roce jak národní šampionát tak především případná účast na mezinárodním olympijském festivalu mládeže v nizozemském Utrechtu.

autoři: špo , mij
Spustit audio