Francouzský someliér ocenil moravská vína, prý obstojí ve světové konkurenci

20. říjen 2013
Zprávy

Čtyři bílá a jedno červené víno z moravských vinic se budou ucházet o zákazníky francouzského distributora vín Le Petit Ballon. Společnost nabízí svým klientům předplatné pravidelných dodávek vína z různých koutů světa. U nás začíná fungovat její obdoba s názvem Dvě deci.

Spoluzakladatel společnosti Le Petit Balloon, jeden ze špičkových francouzských degustátorů Jean-Michel Deluc, při ochutnávce moravských vín ocenil kvalitu produkce našich vinařů a přidal několik rad, jak víno pít.

Už dříve měl možnost se přesvědčit, že některá, zvláště bílá vína z Moravy obstojí ve světové konkurenci.

Letos vybral pro abonenty svého obchodu s vínem lahve Rulandského bílého a šedého, Sauvignonu a také domácí odrůdy Pálava. Z červených bude svým zákazníkům nabízet Frankovku jednoho menšího vinařství z Moravy.

Vína sice dokážeme vyrobit i světové kvality. K dokonalosti kultury pití vína nám ale leccos chybí. Víno například necháváme v lahvi a nepřeléváme jej před pitím do karafy.

„Mohu vás ale ujistit, že i ve Francii je hodně lidí, kteří tento zvyk nedodržují. Červené i bílé víno přelité do karafy může dýchat a několikrát se zvýrazní jeho vůně i chuť. Je škoda, když až na konci večeře zjistíte, že to nejlepší víno je vlastně až skoro na dně lahve,“ popisuje sommeliér.

„To je něco, co byste se měli naučit. Navíc umíte vyrábět krásné sklo a z toho přece mohou být nádherné karafy,“ dodává.

Jean-Michel Deluc také vybízí všechny české příznivce vína, aby se naučili pít víno i k jídlu.
Jak si všiml, u nás se často pije víno před večeří nebo při posezení s přáteli. Chybí nám ale zvyk popíjet víno během jídla.

Další radou je, že už jednou otevřenou a opět zazátkovanou lahev bychom neměli nechávat v ledničce nebo v chladném sklepě déle než 24 hodin. Vínu to nesvědčí.

autoři: pan , Anna Maňourová
Spustit audio