Francouzi šetří s jídlem – supermarkety nebudou smět vyhazovat prošlé potraviny

Francie se stala první zemí, kde mají supermarkety zakázáno vyhazovat prošlé potraviny. Co s nimi mají dělat? Darují je různým charitativním spolkům. Právě o tom se můžeme dočíst v zahraničním tisku.

Každý obchod podepíše s konkrétní organizací smlouvu a bude jim jídlo dodávat. Jde ale samozřejmě o výrobky, které jsou po vypršení minimálního data trvanlivosti, ale ne například o plesnivé jídlo, píše deník Telegraph.

Nová pravidla by měla hlavně zlepšit život bezdomovců a dalších špatně sociálně postavených, kteří potřebují pomoc neziskových organizací. Hlavně co se týče rozmanitosti jídla. Charitativní spolky mají většinou nedostatek masa, zeleniny a ovoce.

Čtěte také

Nová pravidla se týkají supermarketů, jejichž rozloha je věší než 400 metrů čtverečních. Za porušení zákona podnikům hrozí pokuta ve výši 75 tisíc eur. Rozhodnutí francouzské vlády s nadšením přijala asociace světových potravinových bank. Podle nich jde Francie příkladem, kterým by se měly nechat inspirovat i další světové státy.

Britská média, která si tohoto případu hodně všímají, předkládají různé statistiky s počty lidí, kteří jsou odkázaní na potravinové banky. Ve Velké Británii jich žije přes čtyři a půl milionu.

autor: pan
Spustit audio