Francouzi se musí rozloučit s TGV. Budou cestovat s „neuvěřitelnými" rychlovlaky

30. květen 2017

Proslavily se vysokou rychlostí i komfortem, který nabízejí cestujícím na francouzské železnici. Řeč je rychlovlacích TGV. Teď se s nimi budou muset Francouzi rozloučit, tedy jen s jejich jménem. Francouzské dráhy přišly s novým označením, které zní inOui.

Jak vyplývá z ankety televize France Info, někteří Francouzi tomu nechtějí věřit. A není divu nové označení InOui využívá francouzské slovo ano, ale celé slovo znamená neuvěřitelný nebo neslýchaný.

„Ten vlak už má hodinové zpoždění. Vždyť to je neuvěřitelné,“ vypráví jeden z vtipů, které kolují na internetu hlasatel rádia Europe 1.


TGV je zkratka pro Train à Grande Vitesse, tedy doslova znamená vysokorychlostní vlak.

Francii tyto stroje přepravují cestující zhruba třísetkilometrovou rychlostí už od 80. let. Francouzské dráhy zahájí jejich přejmenování 2. července. První InOui bude jezdit na lince Paříž - Bordeaux a do roku 2020 by už značka TGV měla zůstat dávnou historií.

Nové označení se přitom týká premiových vlaků, které nabízejí wifi, pohodlnější sedačky a víc místa na nohy. Rebranding a vylepšení vlaků podle deníku Le Figaro přijde v přepočtu na 64 miliard korun.


Francouzské dráhy jsou si vědomy toho, že čelí konkurenci. Ne železniční, ale musí bojovat o přízeň cestujících se značkami jako je BlaBlaCar, FlixBus a další.Gilles Dansart

Levnější vlaky už dráhy přejmenovali před několika lety na Ouigo, dále nabízejí přepravu autobusy Ouibus a pronájem aut Ouicar. Gilles Dansart ze serveru o dopravě Mobilettre řekl francouzské stanici RTL, že nový marketing mimo jiné souvisí s přípravou na liberalizaci evropského trhu železnic, kterou loni schválil evropský parlament.

Ale jak si všimli někteří uživatelé na internetu francouzské dráhy možná vyšli ze staré reklamy. Na Youtube je stále k vidění zhruba třicet let starý reklamní spot s gumáky na slevovou kartičku s názvem Kiwi.

autor: sed
Spustit audio