Francouzi nám vzali Michelina. Ztratit hvězdičku je jako přijít o medaili, říká Pavel Maurer

1. duben 2018
Glosa Pavla Maurera

Pražská restaurace Alcron přišla o Michelinskou hvězdu. Bylo to oprávněné? O kvalitě českých i světových restaurací vypráví v další své glose Pavel Maurer.

Tak nám francouzští inspektoři vzali Michelina! Březnové vydání Michelin Guide, nejproslulejšího gastronomického průvodce na světě, v tomto roce odebralo prestižní hvězdičku pražské restauraci Alcron. Ta ji držela od roku 2012 a pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse odváděla, podle mých osobních zkušeností, skvělé výkony.

Rozhodně dostačující výkony, pokud bych tento podnik chtěl porovnávat s jinými restauracemi nejen u nás ale i na celém světě. Některé takzvané michelinské restaurace, které jsem měl možnost ochutnat na svých cestách po Evropě a Americe, by podle mého názoru snesly srovnání s tou naší. Ať už zrovna měly hvězdičku jednu, dvě a někdy i tři, tedy ocenění nejvyšší.

Občas se mi i v těch nej-nej podnicích přihodilo, že něco přestalo fungovat. Haprovala obsluha, číšník nevěděl co nalévá za víno, nezeptal se jakou vodu chceme, zda s bublinkami či bez nich, jestli vychlazenou, či v pokojové teplotě.

Čtěte také

Jednou se mi stalo v prestižní třímichelínové restauraci na pobřeží Středozemního moře, že jsme čekali téměř 25 minut než přinesli předkrm a mezitím nás ládovali chlebem a bagetou s máslem.

Pak si také jednou všiml můj syn, že se nám po celou dobu večeře malinko chvěje stůl, na němž jíme. Když jsme se ptali, jestli se nám to jen zdá nebo se náhodou neblíží zemětřesení, personál nám vysvětlil, že přímo pod naším stolem je ve spodním patře instalováno silné klimatizační zařízení nezbytné pro kuchyň a to občas rozechvívá náš stůl. Ale koho to zajímá, když v takovém podniku za menu necháte 5 tisíc za osobu?

Když totiž jdu do restaurace, která má nejvyšší světové ocenění, tak nemohu a nechci odpustit ani milimetr!

Také jsem u jednoho „michelína“ dostal vlažné maso. Ale jindy jsem byl neuvěřitelně nadšený. Loni v létě jsem si sice v jedné glose trochu stýskal že třem českým michelinským podnikům ve srovnání se světem někdy pokulhává poměr cena/výkon. Ale na odebrání hvězdy mi to nikdy nepřipadlo.

Nový výtisk průvodce Michelin Guide si lidé prohlíží i na knižních veletrzích. Třeba ve Francii

Naopak myslím, že jsou na našem skromném trhu vedle těchto i další restaurace, jež by si po právu michelinskou značku kvality také zasloužily. Alcron ji bohužel letos ztratil. Říkám bohužel, protože je mi to líto jako občanovi naší republiky a jako gastronautovi.

Pro kulinární svět je to podobně bolestná ztráta jako když přijdete na olympiádě o medaili. Tak držme palce a dále ochutnávejme naše nejlepší kuchaře a jejich restaurace. Oni podporu potřebují stejně jako sportovci, vědci nebo umělci!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio