Fotbalový stadion v Nice považují za architektonický skvost i Italové. Vypadá prý jako bonbon

3. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Každý den u moře můžete tento týden strávit s Radiožurnálem na cestách. Budeme objevovat francouzsko-italskou Riviéru, od Nice až po San Remo. Nečekejte pouze hlavní turistické atrakce, vydáme se i do míst, která zajímají našeho zpravodaje. A věříme, že zaujmou i vás.

Teď jsem na Promenade de Anglais, což je nejslavnější třída v Nice. Je přímo na břehu moře a ti, co se zrovna nekoupou, tu běhají, jezdí na kole nebo se prohánějí na kolečkových bruslích, večer se tu pak korzuje jak na obrazech od Matisse či Duffyho.

Architekt, který porazil Jeana Nouvela

Pokud se kohokoliv v Nice zeptáte, co tady nesmíte vynechat, tak vždy uslyšíte, že staré město se svými typickými trhy i zajímavou architekturou, díky níž si uvědomíte, že Nice nepatřila vždy Francii – cítíte se tu už napůl v Itálii.

Ale já vás zavedu jinam. Jdeme totiž na fotbal. Proboha proč právě v Nice na fotbal? Upřímně – protože mají krásný stadion. Jmenuje se Allianz Riviera, architektem je Jean Michel Wilmotte. Mezi poraženými skončil například známý Jean Nouvel, který se svým projektem neuspěl.


Stadion Allianz Riviera v Nice je považován za nejekologičtější stadion na světě s kapacitou 35 tisíc míst. Kromě tří zápasů základní skupiny se tu bude hrát i osmifinále fotbalového ME 2016.

A aby toho italského vlivu nebylo málo, tak se dívám z neapolského sektoru. Domácí si totiž pozvali právě Neapol. Jeho fanouškům se stadion líbí a říkají, že vypadá jako bonbon. Je menší, než ten jejich, ale má své kouzlo. Italové, mistři designu, mluví dokonce o architektonickém zázraku.

autor: jšm
Spustit audio

Související