Fotbalový rozhodčí Jan Krondráf ze Štoků u Jihlavy si zapískal v zahraničí

16. duben 2023 08:00

Touhou řady fotbalistů je zahrát si v zahraničí. Mladému rozhodčímu Janu Krondráfovi ze Štoků u Jihlavy se splnil podobný sen. Jako sudí byl vybraný, aby rozhodoval mládežnické turnaje mimo Českou republiku. Pískání v zahraničí patří zatím mezi jeho největší zážitky kariéry fotbalového rozhodčího.

„Jednou jsme byli v Dubaji a jednou u Barcelony, kde ty turnaje byly většinou tří až čtyřdenní, byly to turnaje mládežnické a byly tam týmy z celého světa,“ popisuje mladý fotbalový rozhodčí ze Štoků u Jihlavy Jan Krondráf mimořádné zážitky ze zahraniční. Do programu se přihlásil sám.

„Do toho programu se může přihlásit kdokoliv, podle nějakých kritérií ho potom buď vyberou, nebo ne,“ říká mladý rozhodčí.

Jana Krondráfa vybrali hned dvakrát, a tak si zapískal na mládežnických turnajích, které pro něj znamenaly silné momenty v kariéře fotbalového rozhodčího.

„Protože se člověk setká s úplně jinými týmy, než který je zvyklý pískat tady. Musí komunikovat anglicky, musí se tam o sebe postarat,“ popisuje.

Než se ale dostal k pískání například ve Španělsku, musel jako každý mladý rozhodčí nejdříve na zkušenou do těch úplně nejnižších českých soutěží.

„Myslím si, že pro spoustu lidí je to náročný a spoustu lidí to odradí. Protože někdy na těch vesnicích těm hráčům často nezáleží na tom, jestli dostanou kartu. A respektovat šestnáctiletého kluka na hřišti mají občas problém,“ mluví o těžkostech začátečníků Jan Krondráf. Čím vyšší soutěž sudí píská, tím lepší je i podle mladého rozhodčího fotbalová kultura na hřišti.

Českou specialitou je pak podle Jana Krondráfa nadávání na fotbalové rozhodčí.

autor: Jan Kodet
Spustit audio

Související