Fotbalový klub ve Frýdku-Místku se slavnou historií prožívá rušné období

15. duben 2021

Ani filmový doktor Radosta v podání Rudolfa Hrušínského v kultovním snímku Kulový blesk by se nevyznal v problému, který řeší fotbalový klub ve Frýdku-Místku. Nejdříve přišel o práva na třetí ligu, aby ji pak koupil od Petřkovic.

Na začátku všeho stál rozkol mezi dvěma subjekty – akciovou společností, která se starala o profesionální fotbal a pak zapsaným spolkem, majícím na starosti mládež. Na konci sporů je veletoč, kdy se s fotbalovými soutěžemi obchodovalo na trase Frýdek-Místek–Vratimov a Petřkovice–Frýdek-Místek.

„Akciová společnost nespolupracuje minimálně tři roky, nepředkládá žádné výkazy do účetnictví, v podstatě nereaguje na žádné návrhy. Odstěhovala se sama na základě vlastní žádosti. Takže to, co tvrdí v médiích, je přesně naopak. Plus dodnes neplní smlouvy, které byly uzavřeny v roce 2017,“ říká předseda zapsaného spolku MFK Frýdek-Místek mládež Radim Mamula.

Pohled druhé strany, a sice akciové společnosti, která od 1. července převede práva na třetí ligu do sousedního Vratimova, je pochopitelně zcela jiný. Podle jejího ředitele Jana Lokaje už 4. února zapsaný spolek MFK Frýdek-Místek doručil akciové společnosti dopis, ve kterém žádá oddružení. Už Lokajův předchůdce na postu ředitele kvůli neshodám odešel.

„Mimochodem znechucený byl prostředím z toho důvodu, že pan Mamula dříve pracoval pro akciovou společnost a byl u zárodků těch problémů. Já jsem v podstatě jenom přebral firmu i situaci a následky toho všeho si nesu já,“ říká Lokaj.

Zapsaný spolek MFK Frýdek-Místek mládež se však rychle domluvil na převodu práv na třetí ligu s Petřkovicemi. Ty dlouhodobě usilovaly o zvelebení areálu a zvýšení počtu tréninkových ploch, ale neuspěly. A tak prodaly MSFL do Frýdku-Místku a budou hrát nejnižší městskou soutěž.

„Je tady odliv veřejných i komerčních peněz a přeci jen ta třetí liga už nějakým způsobem je finančně náročná,“ říká sportovně provozní ředitel Petřkovic Dušan Kašický.

Klub pod Landekem byl v Ostravě po Baníku aktuálně druhým - pokud se týká úrovně soutěže. Ale na té nejnižší úrovni nebude chtít zůstat dlouho. „Určitě budeme chtít postoupit hned výš,“ doplňuje Kašický.

Třetí liga se tak bude hrát od nové sezony jak ve Frýdku-Místku, tak ve Vratimově.

Spustit audio