Fotbaloví rowdies si v Česku podávají dveře

27. srpen 2009
Pod kůži

Cestují se svým klubem po Evropě a dělají problémy. Fotbaloví rowdies ze Srbska a Rumunska už týden zaměstnávají českou policii. Fanoušci Crvené Zvezdy Bělehrad minulou středu nejprve rabovali na Břeclavsku a pak se v centru Prahy utkali s policisty. Možné výtržnosti jejich kolegů z Bukurešti se očekávají dnes. Lze vůbec podobným útokům zabránit? Může policie zamezit jejich přechodu hranic?

Vyrabovaná čerpací stanice na Břeclavsku, rozbité vybavení směnárny a restaurace v Praze, dvanáct zraněných policistů a 126 zadržených fanoušků. Takový je účet dění, které před týdnem předcházelo fotbalovému utkání Evropské ligy mezi pražskou Slavií a Crvenou Zvezdou Bělehrad. Srbská strana obviňuje českou, že nedbala upozornění, jak problémům předejít. Česká policie popírá, že by jakékoli doporučení od bělehradského klubu dostala. K dnešní odvetě cestuje hrstka slávistických fanoušků do Bělehradu raději s policejním doprovodem.

"Jsme nejlepší fanoušci na světě. Milujeme svůj klub. Jsme s ním ve zlém i v dobrém. Navíc pořádáme humanitární koncerty a bojujeme o navrácení Kosova Srbsku. A že děláme v zahraničí nepříjemnosti? To jsou provokace, nic než provokace," chrlí na mě své přesvědčení Siniša a pokračuje v inovaci svého uměleckého dílka.

Vyrušil jsem ho při malování znaku nejvěrnějších fanoušků Crvené Zvezdy na zeď stadionu Marakana. Cyrilicí je na něm vyvedený nápis Delije. Stejně jako o poznání většími písmeny na severní tribuně stadionu, kde jsou tito fandové doma.

Delije je těžko přeložitelný srbský výraz pro všude vítané a ženám imponující mladíky. "Když hraješ za Crvenou Zvezdu a máš takové fanoušky, tvůj výkon i psychika jdou o 50 procent nahoru. Stadion bouří a ty místo 100 metrů najednou uběhneš 150. Fandí celý zápas. Zpívají písně, předvádějí úžasnou choreografii, milují svůj klub, milují Bělehrad, milují Srbsko. Samozřejmě nejsou svatí, ale nejsou to zkrátka příznivci symfonického orchestru, ale fotbalového klubu. Mají své minusy, ale jsou takoví. Snažíme se s nimi pracovat každý den, ale jde to těžko. Stejně si nakonec dělají, co chtějí. Mají svůj mozek a mají na to svaté právo," říká mluvčí Crvené Zvezdy Marko Nikolovskij.

Srbští fanoušci používají nápěv, který s českými slovy používají fanoušci pražské Slavie. Také oni, stejně jako fotbaloví příznivci po celém světě, se těmi z Bělehradu často nechávají inspirovat a přebírají jejich chorály.

"Kdo neskáče, ten je Chorvat," zní srbská variace celosvětově rozšířeného fotbalového popěvku. Slyšet ji můžete i v podání jádra fandů Crvené Zvezdy. Národoveckých pokřiků mají Delije ve svém reportéru mnohem víc. Slogan "Kosovo je Srbia" se mezi Delije, kteří nefandí pouze fotbalu, ale třeba i basketbalovému nebo házenkářskému týmu Crvené Zvezdy, těší v posledních měsících velké oblibě.

Je to také to první, co vás poprvé uhodí do očí na jejich internetových stránkách. V minulosti některá původně fotbalová hesla dostala až mrazivý politický rozměr. Třeba sousloví "Srbia do Tokia", které původně velebilo největší klubový úspěch z roku 1991, přebrali srbští vojáci a oslavovali jím srbskou vojenskou expanzi na Balkáně během konfliktu po rozpadu Jugoslávie.

Fotbal a politika mají v Srbsku často přímou souvislost. Svědčí o tom to, že svou příslušností k Delije a Crvene Zvezdě se honosili také Arkanovi tygři - brutální srbské polovojenské jednotky vedené v roce 2000 zavražděným zločincem Željkem Ražanatovičem alias Arkanem.

Dnes už Delije takové konotace nemají, ale na Marakana dokážou rozpoutat pravé peklo, což dnes pocítí také pražská Slavia. "Mobilizace, všichni na stadion!" burcují se fanoušci v internetových diskusích. Má jich přijít přes 40 tisíc, takže se slávisté mají nač těšit. Ani jejich srbský spoluhráč Dušan Vasiljevič jim nedokázal přiblížit, co je čeká.

"To se nedá popsat slovy, to musíte zažít. Pojeďte s námi a uvidíte smi. Hrát na Marakana to je potěšení," řekl.

Nejrizikovější fanoušci jsou na Balkáně, v Polsku a Rusku

Radikální fanoušci Dinama Bukurešť dnes cestují do Liberce bez platných vstupenek. Přesto je nelze zastavit. Jaké možnosti má policie v boji se zahraničními výtržníky?

Říjen 2008 - fanoušci Dinama Záhřeb se porvali s českými policisty. Zadrženo na dvě stovky rowdies.

Srpen 2009 - tentokrát příznivci Crvené Zvezdy Bělehrad rozbíjejí na pražském Můstku výlohy a následuje rvačka s policií. O pár hodin dříve dokonce na Břeclavsku rabují benzinové pumpy. Překvapení? Ani ne.

"Balkán, Polsko a Rusko patří mezi naprosto nejrizikovější země v celé Evropě. Co se týče postsovětských zemí a Balkánu, tam to umocňuje poměrně nepropracovaný systém policejních opatření, které by vedly k nějaké preventivní součinnosti s ostatními státy," říká policejní rada Martin Synecký, který má fotbalový extremismus na starosti.

Policisté podle něj na podobných rizikových zápasech pracují několik dní i týdnů. Přesto se situace opakuje. Místní orgány totiž nemohou zamezit vstupu rizikových fanoušků do země. O to se musí postarat domovský stát.

"Anglie vyslovila zákaz vycestování 42 osobám, které se v minulosti v souvislosti s utkáním Evertonu dopustily protiprávního jednání. Tyto osoby mají ve Velké Británii povinnost se na určitou dobu hlásit, případně odevzdaly pasy, takže vycestovat nemohou. Z toho vyplývá, že preventivní opatření jsou účinná podle toho, jak která země má účinné zákony, které mohou zabránit vycestování rizikovým osobám," doplnil Synecký.

Anglie, která je dnes považována za vzor monitorování radikálních fanoušků, přitom ještě před čtvrt stoletím budila hrůzu. Temnějších hooligans se bála celá Evropa. Vše změnil až 25. květen 1985, jeden z nejčernějších dnů v historii fotbalu. Před finále Poháru mistrů evropských zemí v Bruselu mezi Liverpoolem a Juventusem Turín zemřelo při střetu 39 lidí a dalších 400 bylo zraněno. Politikům došla trpělivost. Přišel registr rizikových fanoušků a zákazy vstupů na stadion.

O něčem podobném se dnes uvažuje v rámci celé Evropy. "Byla to jedna z myšlenek, kterou jasně vyslovil po událostech z jara dokonce i bývalý ministr Langer. Zmiňoval ji i Michel Platini jako předseda UEFA. Je to hudba budoucnosti, která ovšem naráží na poměrně rozdílný pohled různých států na institut ochrany osobních údajů," řekl policejní rada.

Reakce šéfa evropského fotbalu Michela Platiniho nepřekvapuje. Právě bývalá francouzská hvězda byla jedním z aktérů tragického utkání v Bruselu. Tento zápas má stále v živé paměti. Platini dokonce vstřelil jedinou branku zápasu.

Registr však má podporu nejen mezi funkcionáři a policisty. Na řádění fanoušku doplácejí i samotné kluby, což potvrdil mluvčí Slovanu Liberec Lukáš Váňa. "Je to dražší, protože platíte víc lidí. Přistoupili jsme k některým bezpečnostním opatřením, která nejsou úplně standardní, jejichž charakter však prozradit nechci, protože by se na něj mohli hostující fanoušci připravit," doplnil.

Právě Slovan se dnes utká s Dinamem Bukurešť, jehož fanoušci již překazili dohrání úvodního utkání 4. předkola Evropské ligy. Evropská fotbalová unie byla ovšem nekompromisní. Kromě kontumace utkání ve prospěch Severočechů musí tři následující utkání odehrát Rumuni bez diváků a navíc zaplatit pokutu 50 tisíc eur.

Hokej se s chuligánstvím dokázal vyrovnat

Jméno svého oblíbeného fotbalového klubu mívají vytetované na různých částech těla. Přesto je fotbal příliš nezajímá. Jaký vlastně je fotbalový chuligán?

Psycholog Jiří Žalský uvedl, že v genech každého muže je zakotven bojovník a určitá agresivita. "Teď jde o to, jaký se tomu dá prostor. Jestli má člověk dost inteligence, aby to ovládl, nebo nemá. Pak se může dostat do nějaké skupiny, která toto provozuje, bohužel jsou to často fotbaloví fanoušci, a nechá tomu volný průběh," řekl psycholog.

Ve fotbalovém chuligánství ovšem spatřuje i prvky exhibicionismu. "Všimněte si, že na basketbalových nebo volejbalových utkáních se s takovými věcmi nesetkáme, protože tam nechodí tolik diváků. Je tam pravidlo, že čím více lidí mě vidí, tím pro mě lépe," vysvětlil. Obdobná situace byla v 70. a 80. letech spojena i s hokejem. Hokej se s tím však podle Jiřího Žalského vyrovnal.

Pokud se člověk ocitne ve vlaku společně s fotbalovými chuligány, měl by se podle Jiřího Žalského řídit heslem "kdo uteče, vyhraje". "Jestli najdete záchrannou brzdu, tak ji zatáhněte. Nemá cenu vyskakovat z okna. Neprovokovat, vytratit se. Pokud by byli agresivní, tak jedině záchranná brzda," doporučil psycholog.

Podle posledních statistik na policii neutočí jenom fotbaloví fanoušci, ale i běžní občané. Upozorňují na to nejnovější policejní statistiky. Nalaďte si v pátek 28. června Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , jkb , osu
Spustit audio

Více z pořadu