Fotbalové bitvy na dvou moravských polích vnesly jasno do boje o titul

23. květen 2013

Už jen obrovská ledabylost nebo smůla může připravit fotbalisty Viktorie Plzeň o druhý mistrovský titul během tří let. Dvě kola před koncem mají v čele Gambrinus ligy před Spartou pětibodový náskok a slavit mohou už v neděli. Jasno do boje o ligové prvenství vnesly fotbalové bitvy na dvou moravských polích.

Fotbalisté Sparty se v Brně teprve rozcvičovali, když Plzeňané už měli polovinu svého utkání v Olomouci za sebou. Utkání, které bylo navzdory neproměněné penaltě Pavla Horvátha pro Viktorii vítězné.

„To se může stát každému, že nedá penaltu, ale my jsme si šli trpělivě za svým a podařilo se nám to,“ říká Daniel Kolář o své brance ze 76. minuty.

V tu chvíli se Plzni titul přestal vzdalovat, naopak se začal výrazně přibližovat. Necelou hodinu jízdy jihozápadním směrem totiž zrovna začali domácí Brňané přikládat pod kotel a třemi góly během deseti minut rozdělených přestávkou dali Spartě nečekané K.O.

„Bilance s nimi byla katastrofální, ale my jsme to zvládli, přerušili jsme tradici proher a zároveň jsme si zajistili záchranu v lize, což je pro všechny krásný a šťastný večer.“

Tedy až na sparťany, zapomněl dodat rozjařený domácí kouč Ludevít Grmela, když si po výhře 3:2 setřel pot z čela. Z jasné záležitosti sparťané totiž stihli udělat drama a v závěru je centimetry dělily od vyrovnání.

Možná by dokonali i obrat, kdyby se za stavu 0:3 nenechal za úder loktem vyloučit David Lafata. Takhle si mohli sparťané jen drbat hlavy.

„Titul je hodně daleko, Plzni stačí v příštím kole vyhrát, aby slavila. Já věřím pořád, ale už je to hodně složité,“ vidí svět realisticky záložník Josef Hušbauer.

autoři: jkb , tej
Spustit audio