Fotbalistům Teplic se daří i proto, že nejlépe využívají pravidla o počtu cizinců

24. září 2013

Pokud už náhodou někoho nudí rivalita Sparty či Plzně, případně dlouhodobé starosti Slavie, má tady nové téma. Velkým hitem fotbalové Gambrinus ligy jsou v současné době Teplice, které, zdá se, nejlépe využily nového pravidla o počtu cizinců v základní sestavě. A v necelé třetině soutěže jsou i díky tomu nejlépe střílejícím týmem.

Být to ještě na jaře, dva na zdejší poměry výjimeční hráči by v lepším případě seděli jen na lavičce náhradníků, jenže díky novému pravidlu mohou hrát v základní sestavě. Teď se do ní vejdou jak Bosňané Ljevaković a Mahmutović, mimochodem nejlepší střelec Gambrinus ligy, tak i tři Afričané Salami, Nivaldo a Litsingi.

V české nejvyšší soutěži od léta neplatí omezení v maximálním počtu tří cizinců mimo země EU a právě fotbalové Teplice této změny, zdá se, zatím nejlépe využily.

„To pravidlo nám pomohlo, protože jsme se mohli poohlédnout po hráčích z venku, kteří přinesou ještě něco navíc,“ přiznává kouč Zdeněk Ščasný, který má sám velký podíl na příchodu afrických fotbalistů do Teplic. I díky kontaktům, které získal během svých angažmá v zahraničních klubech. „Hlavně tam mám hodně kamarádů a i díky tomu se k takovým hráčům můžu dostat.“

Zdravo, salut, oi či hi může znít při vstupu do teplické kabiny stejně často jako ahoj nebo nazdar. Ale čeština prý stále jasně převažuje. A třeba Bosňané Aidin Mahmutović a Admir Ljevaković už za těch pět a ve druhém případě šest let v teplickém klubu mluví velmi slušně česky.

„Jsem tu dlouho, takže čeština není žádný problém, pro Mahmutoviće také ne,“ říká Admir Ljevaković, který to měl jako rodák z bývalé Jugoslávie s komunikací v Česku o poznání jednodušší než třeba anglicky, francouzsky či portugalsky mluvící Afričané v současném kádru Teplic.

Čtěte také

„Já jsem to zažil, když přijdete venku do kabiny a nevíte, o čem se baví, čemu se smějí, musíte být hodně silný, abyste se s tím vypořádal. Ale na druhou stranu je to motivace se jazyk naučit. Hráči tady mají hodiny češtiny, ale kluci se s nimi domluví jak francouzsky, tak anglicky, takže problém tam není,“ myslí si kouč Zdeněk Ščasný, a také proto to zatím Teplicím na hřišti i mimo něj funguje.

„Zapadli do mančaftu úplně perfektně, mají výborný charakter,“ dodává jeden z těch služebně nejstarších teplických fotbalistů Štěpán Vachoušek, který vzhledem ke svým bohatým zahraničním zkušenostem občas také plní i roli tlumočníka. „Často není třeba si něco říkat, kluci jsou chytří, fotbal umí a z tohoto pohledu žádný problém není.“

Výkony Teplic probouzí i fanoušky

V teplické kabině je teď mnohem veseleji než na jaře, kdy se klub jen tak tak zachránil v nejvyšší domácí soutěži, tým hraje atraktivně, dal spolu s vedoucí Spartou nejvíce branek a je jen bod za mistrovskou Plzní. To vše i díky novému pravidlu a mezinárodnímu mixu, který po čase opět probouzí fanoušky k činnosti.

„Ti lidé přijdou, hrajeme v sobotu od pěti doma s Bohemkou, teď se nám daří a chtěli bychom v tom pokračovat,“ přeje si Štěpán Vachoušek.

autoři: jpa , jam
Spustit audio