Fotbalisté Sparty se po plzeňském triumfu perou s pocity křivdy

2. červen 2013

Většinou platí, že klubová rivalita se do prostředí národního týmu nepřenáší, naopak se prý přechází s humorem a nadhledem. Před pátečním zápasem české reprezentace s Itálií to ale platit nemusí. V týdnu, který mají čeští fotbalisté na přípravu, bude i mezi nominovanými fotbalisty rezonovat třaskavé téma těsného vítězství Plzně nad Spartou v souboji o ligový titul.

„O to víc nás teď může mrzet to utkání v Plzni, které se odehrálo, jak se odehrálo. Ať si každý říká, co chce, poztráceli jsme spoustu bodů, Plzeň taky, ale z mého pohledu to rozhodlo tohle utkání. Víme, že jsme spoustu zápasů pokazili, bylo by to jednoduché házet to na tohle, ale když je to v tom finálovém zúčtování takhle, tak se neubráníme tomu si na to nevzpomenout,“ připomíná kapitán Sparty Marek Matějovský nafilmovaný pád plzeňského obránce Davida Limberského a následnou penaltu v podzimním vzájemném utkání.

Plzeň díky této situaci zvítězila 1:0 a na Letné se teď nemohou ubránit myšlenkám na to, že právě takhle jim unikly potřebné dva body, které na svého soka ztratili.

„Když rozhodují takhle dva body, dá se říct, že jsme ztratili v utkání s Plzní, kde byla sporná penalta. Ale těch zápasů bylo hrozně moc. Nedá se říct přesně jeden zápas, kde jsme ztratili zbytečně,“ pere se pocit křivdy se snahou přičítat chybu spíše vlastním selháním také ve Václavu Kadlecovi.

Právě on tvoří spolu s trojicí Vaclík, Lafata, Krejčí čtveřici sparťanů, kteří dorazili na reprezentační sraz. A tam se kvarteto z Letné pochopitelně potká se čtyřmi čerstvými mistry z Plzně v čele s prapůvodcem celého problému Davidem Limberským.

„Byla to velká aféra, samozřejmě mě to netěší. Nejsem hrdý na to, co jsem udělal. Bohužel stalo se, zaplatil jsem za to, ale snažil jsem se hodit to za hlavu a koncentrovat se na fotbal. Cítím trošku satisfakci hlavně po tom zápase na Spartě, kdy na mě nadávalo a pískalo dvacet tisíc sparťanů. Jak se říká, kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe. Tak teď se směju já. Těším se tam na kluky sparťanský,“ vzkazuje v mistrovském rozjaření plzeňský obránce a dává najevo, že výčitky nebo zpochybňování plzeňského prvenství a postupu do předkola Ligy mistrů připouštět nemíní.

„Posbírali jsme nejvíc bodů. Nezajímá mě, kvůli čemu to bylo. My jsme prostě nejlepší,“ říká rezolutně Limberský.

A pokud nebude sparťany příliš provokovat, snad se povede sparťansko-plzeňské třenice alespoň na pár dní zmírnit a vydat se k společnému cíli. Tím je páteční vítězství národního týmu nad Itálií, kterého je zapotřebí, aby bylo v kvalifikaci mistrovství světa ještě o co hrát.

autoři: jkb , David Nyč
Spustit audio