Fotbalisté Plzně si v Evropě získávají stále větší respekt

21. únor 2013

Fotbalisté Sparty a Plzně si od 21 hodin a 5 minut souběžně zahrají o postup do osmifinále Evropské ligy. Zatímco Pražané mohou uspět jen v případě dvoubrankové výhry na hřišti Chelsea, Západočeši si naopak mohou na svém stadionu dovolit i porážku o dva góly. 'Viktoriáni' si díky vítězství 3:0 v Neapoli vybudovali výtečnou pozici pro odvetu a zřejmě i respekt u mnohem slavnějšího soupeře.

Italští fanoušci obdivně vyslovují jméno plzeňského klubu a kouč SSC Neapol Walter Mazzarri na tiskové konferenci veřejně smeká před prací svého českého kolegy Pavla Vrby. „Jinými sovy, gigant z vyhlášené Série 'A', jedné z nejrespektovanějších soutěží světa, se klaní trpaslíkovi z evropsky sotva průměrné Gambrinus ligy.“

Ano, předzápasové komplimenty jsou už dnes běžnou součástí taktiky, ovšem tento se těm všedním trochu vymyká. Nebývá totiž obvyklé, aby se zástupci fotbalově vyspělého světa klaněli úspěchům těch "malých". Pro plzeňského trenéra jde po námluvách se slovenskou reprezentací a zájmu z polské nejvyšší soutěže o další velkou mezinárodní pochvalu. A nemusí u ní zůstat.

Tato parta před časem vybudovaná z odložených borců a stále umě doplňovaná správnými typy je totiž stále sebevědomější, zkušenější, a zdá se i hladovější po pořádném triumfu. Takže by ji náskok 3:0 z prvního zápasu, který svádí k podcenění soupeře, v dnešní odvetě nemusel a neměl ublížit.

„Šance jsou samozřejmě větší než před prvním zápasem, nicméně musíme do toho zápasu jít s pokorou a s tím, že není nic rozhodnutého, a nenechat nic náhodě,“ říká před odvetou plzeňský kapitán Pavel Horváth.

„Máme takové hráče, že budeme určitě hrát dopředu, ale je pravda, že ohledem na výsledek prvního zápasu asi nebude třeba tolik útočit v tolika lidech, ale musíme být připravení na to, že ten balon ztratíme a Neapol je v těchto situacích velmi silná. Uvidíme, jaká bude taktika. Věřím, že i diváci si přijdou na své,“ dodává Pavel Horváth.

Jedinou jistotou plzeňské sestavy je absence útočníka Adamova, kterého trápí zánět středního ucha. Otazník visí i nad Michalem Ďurišem, který se po zranění zapojil do tréninku. Neapoli bude chybět Marek Hamšík, který zápasí s chřipkou.

autoři: jpa , jam
Spustit audio