Fotbalisté Liberce slaví po šesti letech celkově třetí titul v GL

12. květen 2012

Mistrem ligy se stali fotbalisté Liberce. Ve 30. kole totiž na domácím hřišti uhráli remízu 0:0 s Plzní, která tak klesla v tabulce až na třetí příčku, protože Sparta vyhrála 3:0 nad Českými Budějovicemi. Sestupující Žižkov doplnili Bohemians 1905 po prohře se Slavií 1:3.

V ostatních zápasech remizovala žižkovská Viktorka 1:1 s Hradcem Králové, Slovácko přestřílelo v Příbrami domácí tým 4:0. Teplice hráli s Ostravou 1:1 a Olomouc vyhrála nad Duklou 2:1 a Mladá Boleslav zvítězila nad Jabloncem 3:0.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:0 (0:0)

Rozhodčí: Královec - Wilczek, Košec. ŽK: Fleišman, Breznaník, Štajner - Darida, Limberský. Diváci: 10.000

Na první velkou šanci si diváci počkali do 11. minuty, kdy Gebre Selassie centroval do vápna, míč se dostal až k Breznaníkovi, který z první trefil pouze spoluhráče. Hned v zápětí zahrozili i hosté. Bakoš si naběhl za obranu, ale jeho pokus skvěle pokryl Bičík. Svižnou pětiminutovku zakončil dvěma zmařenými šancemi Rabušic.

Po 40. odehraných minutách měl Liberec možnost zahrávat zajímavou standardku z 35 metrů. Bosančič napálil balon pod břevno a brankář Marek Čech měl co dělat, aby ho vytáhl nad. To bylo to nejdůležitější z prvního poločasu, který nabídl tempo hry odpovídající významu zápasu.

Po návratu z kabin převzali iniciativu na hřišti svěřenci kouče Vrby, kteří pokud pomýšleli na titul, museli vyhrát. V 56. minutě byl na hranici malého vápna nekrytý Bakoš, ale Bičík na brankové čáře Slovan udržel ve hře. O necelých šedesát vteřin později vyslal z hranice šestnáctky přízemní ránu Darida, na kterou byl liberecký brankář krátký, ale od inkasování ho zachránila tyč.

Čtěte také

Severočeský trenér Šilhavý reagoval stažením útočníka Rabušice, kterého nahradil Hadaščok. Plzeň se hnala do útoku, ale v 77. minutě to mohla být ona, kdo by inkasoval. Rajtoral nezpracoval míč, ten ukořistil Breznaník, ale včas vyběhnuvší gólman Čech chytil. S přibývajícím časem tlak Viktorie sílil.

V 87. minutě napálil z otočky střídající Wágner opět tyč Bičíkovi branky. Ani pětiminutové nastavení ke gólu na žádné straně nevedlo a tak na trávníku stadionu U Nisy vypukla liberecká radost ze zisku poháru pro vítěze ligy. Naposledy slavili titul v sezoně 2005/06.

„Dobrý kůň skáče jen tak vysoko, jak musí. Zaplaťpánbůh. Dneska jsme měli štěstí, že při nás ten nahoře stál. I když v první půli jsme měli šance, ale ve druhé ne. Zmáčkli nás. Plzeň hrála po změně stran opravdu dobře, my jsme se nedostali ani do žádného brejku, nedrželi jsme balon, naopak ho ztráceli. Byla by velká škoda celé sezony, kdybychom dneska prohráli. Neříkám, že bychom to zpackali, byli bychom druzí, ale když jsme to měli takhle rozjeté byla by to škoda,“ rozplýval se po zápase Jiří Štajner.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Vácha, Janů - Bosančič (68. Šural), Štajner (90. Musiol), Breznaník - Rabušic (59. Hadaščok). Trenér: Šilhavý
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Brezinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář (76. Procházka), Pilař (82. Wágner) - Bakoš (68. Ďuriš). Trenér: Vrba

30. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:0
1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 0:4 (0:1)
Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 3:0 (2:0)
Slavia Praha - Bohemians 1905 3:1 (0:0)
FK Teplice - Baník Ostrava 1:1(0:0)
Viktoria Žižkov - FC Hradec Králové 1:1 (0:0)
FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 3:0 (2:0)
Sigma Olomouc - Dukla Praha 2:1 (1:1)


autor: jbk
Spustit audio