Fotbalisté Liberce přišli o šest bodů

17. únor 2005

Disciplinární komise fotbalového svazu vzala Slovanu Liberec kvůli korupčnímu jednání šest bodů z tabulky první fotbalové ligy, navíc zaplatí půlmilionovou pokutu. Sportovní manažer klubu František Mysliveček kvůli pokusu o ovlivnění loňského utkání se Zlínem nesmí dva roky vykonávat žádnou funkci ve fotbale a zaplatí 100 tisíc korun. Delegát utkání Christos Čanaklis byl potrestán zákazem činnosti na dva roky a padesátitisícovou pokutou. Rozhodčí Václav Zejda, který utkání řídil už byl trestán v souvislosti s minulými případy.

Slovan byl potrestán za loňský březnový zápas proti Zlínu, ve kterém Severočeši zvítězili díky hattricku Libora Doška 3:0. Policejní odposlechy usvědčily Myslivečka z toho, že se pokusil domluvit ovlivnění utkání ve prospěch Liberce s rozhodčím Václavem Zejdou a delegátem Čanaklisem. Zejda, který už za dřívější korupční kauzy dostal tříletý distanc, měl slíbeno padesát tisíc korun, Čanaklis pak dvacet tisíc. "To je hlavní důvod potrestání, klub musí nést odpovědnost za jednání svých funkcionářů" řekl mimojiné předseda disciplnární komise Alexander Károlyi.

Potrestání výrazně snížilo šance Liberce vybojovat si účast v Lize mistrů. I když se podle pravidel body umažou až po skončení soutěže, vstoupí Slovan do jarní části fakticky se sedmibodovou ztrátou na druhé Teplice.

autor: bum
Spustit audio