EURO 2020: Pohár pro vítěze zvedl nad hlavu italský kapitán. Finále rozhodl až penaltový rozstřel

12. červenec 2021

Fotbalisté Itálie podruhé v historii a poprvé od roku 1968 vyhráli mistrovství Evropy. Ve finále v londýnském Wembley porazili domácí Anglii 3:2 na penalty. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1. Italové slaví první zlato na velkém turnaji od mistrovství světa 2006.

Albion poslal do vedení po 117 vteřinách hry nejrychlejším gólem v dějinách finálových zápasů Eura obránce Luke Shaw. V 67. minutě srovnal stoper Leonardo Bonucci. Teprve podruhé v historii evropských šampionátů a poprvé od roku 1976, kdy Československo zdolalo Západní Německo, došlo na penaltový rozstřel.

Trenér anglických fotbalistů Gareth Southgate vzal na sebe plnou zodpovědnost za neúspěch svého týmu. Angličané, kteří se ve finále evropského šampionátu představili premiérově, měli hned dvakrát vývoj domácího duelu ve Wembley ve svých rukou. Po trefě Lukea Shawa vedli již od druhé minuty 1:0, nicméně po přestávce aktivnější Italové vyrovnali zásluhou Leonarda Bonucciho.

Neúspěch jde za mnou, připustil trenér Southgate

I v penaltovém rozstřelu pak měl Southgatův tým náskok, po úvodních trefách Harryho Kanea a Harryho Maguirea vedl 2:1. Jenže Rashford se Sanchem, kteří přišli na hřiště speciálně kvůli penaltám ve 120. minutě, následně neuspěli a zlato pro Italy stvrdil neúspěšnou střelou i devatenáctiletý Saka.

„Jde to zcela za mnou. Rozhodl jsem se nasadit tyhle střelce na základě jejich výkonů na tréninku. Nikdo v tom není sám. Vyhrávali jsme dohromady jako tým a dohromady teď musíme přijmout i tento výsledek. Co se ale týče penalt, bylo to rozhodnutí, které jde za mnou,“ uvedl pro BBC Southgate.

EURO na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport

Fotbalové mistrovství Evropy ve fotbale 2020 nabídlo od 11. června celkem 51 zápasů. Letošní ročník je trochu netradičně pořádán hned v 11 státech po celé Evropě – v Ázerbájdžánu, Německu, Itálii, Rusku, Dánsku, Irsku, Maďarsku, Belgii, Nizozemsku, Rumunsku, Španělsku, Skotsku a Anglii.

Adresa webového přehrávače je mujrozhlas.cz/zive/radiozurnal.
Živé vysílání najdete také v mobilních aplikacích. A jak naladit Radiožurnál na rádiu? Vysíláme analogově i digitálně. Podívejte se na mapu našich vysílačů.

Radiožurnál Sport vám jako jediné rádio v České republice přinesl všechny zápasy české reprezentace živě. Naši redaktoři Jan Suchan a Lukáš Michalík zápasy komentovali přímo ze stadionu. Během celého mistrovství Evropy pro vás redaktoři Radiožurnálu Sport navíc navíc připravili také řadu magazínů a reportáží.

Čtěte také

Nenechte si ujít skvělou fotbalovou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu