Fórky se dělají na Novém Zélandu stejné jako v Rakovníku, říká Jiří Pilík

1. listopad 2014

S Novým Zélandem mají všichni spojené All Black. Rugby je u protinožců sportem číslo jedna, ale pokud chcete na ostrovech v Tichém oceánu na led, klidně si přivezte i brusle. Jak to udělali dva spoluhráči z Rakovníka.

A i když hrají v Aucklandu nejvyšší soutěž, jsou to stále amatéři.

„Fakt to není bohatá, profesionální liga, takže si něco platíš sám. Třeba hokejky nefasuješ. U nás v kraji je fasuješ, tady ne,“ říká Jiří Pilík.

„My měli zrovna štěstí, že jsme byli v nejchudším týmu, který v lize je. Takže jsme nedostávali nic,“ popisuje Pilík rozdíly mezi českým krajem a novozélandskou nejvyšší soutěží. V ní je pět týmů, ale hrát nemůže úplně každý.

„Mužstvo je tvořené hlavně z Novozélanďanů a podle pravidel v něm smí být pouze pět hrajících importovaných hráčů na soupisce pro daný zápas.“

A dva z nich jsou rakovničtí Jiří Pilík a Ondřej Kozák. A když bychom ještě zůstávali u porovnání českého kraje s novozélandskou 'extraligou', musíme zmínit jeden důležitý fakt, a to je cestování na zápasy.

„Letíš letadlem na Jižní ostrov a tam hraješ. Mezi pět importovaných hráčů patří většinou Američané a Kanaďané. Potkal jsem zatím jenom jednoho Čecha.“

I když hráči peníze na ruku nedostanou, stojí režie klubu velké peníze. Cestování je tou největší položkou v rozpočtu a tak, když už se někam letí, odehraje se toho víc.

„Hrají se dvojzápasy. Hraje se v sobotu a v neděli s tím samým soupeřem. A stejně se pak hraje doma.“

Po skončení sezona, vymění Pilík s Kozákem klasické brusle za ty kolečkové a může začít soutěž v inline hokeji.

Čtěte také

„Mysleli jsme si, že je tady jenom jeden stadion, ale je jich tady víc. Dělají tady i veřejný bruslení na inlinových bruslích, kde si je každý může půjčit,“ říká o inline hokeji Ondřej Kozák.

Rakovnická dvojice se nenudí a volného času zase tolik není. Jeden prodává kola, druhý pracuje se sádrokartonem. V hokejové šatně si pak mohou hlavu vyčistit úplně stejně, jako v Česku.

Jinými slovy - je prostě jedno, jestli jste v kabině HC Rakovník, PZ Kladno nebo Botany Swarm.

„Je to všude stejný. Vtípky se dělají všude stejný. Narážky, fórky - stejný jako v Čechách. Akorát melou anglicky, to je jediný rozdíl. Jsou to prostě hokejisti,“ říká po skypu z novozélandského Aucklandu Jiří Pilík. A s Ondřejem Kozákem si mohou jít zabalit hokejovou výstroj. Teď už jen nesplést brusle.

autoři: Vojtěch Bureš , fk
Spustit audio