Food festivaly si zaslouží šťavnaté pozvánky, usměvavé blondýny nestačí, varuje Pavel Maurer

14. září 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer popisuje své rozčarování z toho, že renomovaný jídelní festival zvolil nevhodnou pozvánku. Když úvodní fotografie nedokáže zprostředkovat jedinečnou atmosféru, na avizované dobroty vás dost možná úplně přejde chuť.

Úplně jsem se zděsil, když na mne před pár dny vyskočila obrazová pozvánka na další New York City Wine and Food Festival. Nevyplašil mne samozřejmě festival jídla a vína, na takové festivaly občas s chutí zajdu. Byl jsem ale zaskočen tou obrazovou pozvánkou. 

Čtěte také

Pokusím se vám ji popsat: Uprostřed rozjásaného davu se vypíná blondýna s neuvěřitelně velkou pusou plnou dokonalých bílých zubů a zeširoka se na nás usmívá. Těch zubů jsem na obrázku napočítal asi čtyřiadvacet! Všechny jsou dobře vidět, jak se ta osoba umí usmívat.

Hned za ní se tísní děvče, které je ovšem již o polovinu menší velikosti a vypadá, že její rodiče jsou asi asijského původu, vedle ní pak další, spíše taková intelektuálka s brýlemi, a úplně vzadu téměř k nerozeznání postává nějaký mladý, krátce ostříhaný chlapec.

Genderově nekorektní gurmeti

Nikde v této skupince není žádný Afroameričan, Mexičan nebo Hispánec, což z hlediska americké snahy o rasovou spravedlivost a vyrovnanost není moc typický přístup. No a genderově je tahle pozvánka na food festival podle mě úplně vedle. Prakticky samé mladé ženy.

Centrální blondýna v ruce třímá jakýsi pomerančový nápoj, který se velmi výrazně tváří, že nemá nic společného s alkoholem, přestože podtitul festivalu zní Wine And Food Festival, nikoli Juice And Food festival.

A tak si říkám, co mi vlastně ten gastronomicky nelákavý obrázek sděluje? Určitě jej vyprodukovala renomovaná reklamní agentura a schvalovalo jej nejméně deset lidí. Jenže mne to tam vůbec netáhne.

Džus a hamburger

Podle obrázku, který by měl co nejpřesněji vyjadřovat atmosféru a obsah takové vrcholné kulinární akce, to vypadá, že tam nejspíš budou samé ženy, že tam nepotkáte Američany tmavé pleti ani osoby starší pětatřiceti let, nýbrž samé usměvavé studenty třímající v ruce džus nebo nějaký jiný ovocný, určitě velmi zdravý koktejl.

V textu se uvádí, že je to „největší festival roku“, bude zde na pět set kulinárních osobností a skoro stovka doprovodných programů. Opět se očekává návštěva desítek tisíc lidí, co mají rádi dobré jídlo a pití. To vše za vstupenku od sto do čtyř set dolarů!

A ještě něco nakonec – jediná doprovodná fotka, co vás má na festival nalákat, je ruka držící velký šťavnatý hamburger. Holt jiný kraj, jiný mrav.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio