Flákotu masa nemusíme mít každý den, připomíná gastronaut Pavel Maurer

14. únor 2015
Glosa Pavla Maurera

Máme se dobře, soudí milovník dobrého jídla Pavel Maurer. Můžeme si většinou vybírat jídlo, které nám chutná, a v kvalitě, jakou chceme. Současně však připomíná, že bez některých zvyků současné civilizace bychom se téměř obešli. Třeba bez masa.

Určitě si pamatujete jméno Mao Ce-tung. Tento muž se stal asi historicky nejslavnějším vůdcem, ikonou i krutovládcem Číny. Nedávno jsem viděl rozhovor s jedním starým mužem, který dodnes žije poblíž vesnice, kde se mocný Mao narodil. Reportérka se staříka ptala, jak se mu tehdy dařilo. A on bezelstně odpověděl: „Dnes je doba mnohem krásnější a bohatší, už můžeme jíst maso i třikrát měsíčně. To vidím jako velký pokrok a dar. Takhle dobře jsem se za vlády Mao Ce-tunga nikdy nenajedl.“

Netroufám si ani představit, kolikrát týdně nebo měsíčně má běžný Číňan maso na talíři. Udělat statistiku mezi jednou a půl miliardou lidí nebude vůbec snadné. Určitě to bude všude jinak. Navíc o Číně je známo, že má skvělou kuchyni, ale že se v ní také běžně konzumují živočichové, kteří jsou v jiných zemích absolutní tabu.

Při sledování reportáže mě hlavně napadlo, jak se máme dobře a ani nám to už nepřipadá zvláštní. Pokorně jsem poslouchal muže, pro něhož jsou tři masové pokrmy měsíčně největším luxusem života, zatímco my v Evropě váháme, zda do nákupního košíku hodit vepřové koleno, loupanou hovězí plec nebo obří prsa z krůty.

Čtěte také

Náš jediný problém: titěrné popisky maskující chemikálie v potravinách

Máme prakticky všechno. Můžeme si dokonce vybírat, a přebírat, zda si dáme kuře běžné, kuře z výběhu, kuře farmářské nebo dokonce bio kuře. Jde jen o cenu a naše naladění.

Naštěstí neřešíme nedostatek, jen se potácíme v temnotách bludů a pastiček, které nám chystá leckterý producent potravin. Studujeme s lupou titěrné popisky na zboží, kde se mnohý výrobce snaží nenápadně zamaskovat nezdravé chemikálie, neoblíbená éčka a potravinová barviva obsahující hraniční hodnoty nebezpečné našemu tělu.

Pavel Maurer

Když nám trochu víc záleží na zdraví, můžeme dokonce zvažovat, jestli koupíme dítěti sirup s pouhými 5 % ovocné šťávy, nebo se plácneme přes kapsu a vybereme z regálu šťávu, která garantuje až 40 % skutečného ovoce.

Oproti staříkovi, sousedovi Maa Ce-tunga, jsme ale pořád na míle daleko, byť žijeme ve stejné době i podobném klimatickém pásmu. Snad jedno poučení nakonec. On bez masa vydržel žít docela dlouho a stále vypadá v dobré kondici. Není, stejně jako já, žádný vegetarián, ale jedno máme společné: nemusíme mít flákotu masa každý den! I bez ní může být náš život krásný.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio