Firmy dostanou více peněz na hendikepované, schválili poslanci. Dotace má stoupnout na 12 tisíc

6. září 2017
Zprávy z

Státní příspěvek pro zaměstnávání hendikepovaných se má zvýšit na 12 tisíc korun měsíčně. Poslanci v úterý na druhý pokus schválili vládní návrh zákona o zaměstnanosti. Dotace je určena hlavně pro takzvané chráněné dílny - tedy firmy, které mají víc než polovinu zaměstnanců s vážným zdravotním hendikepem.

Pro zvýšení státního příspěvku pro zaměstnávání hendikepovaných zvedla ruku také ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

„Zaměstnavatelé, kteří provozují chráněné dílny a zaměstnávají zdravotně postižené, na to pobírají příspěvek od státu. My určitě chceme, aby všechna pracovní místa mohli zachovat, proto se na základě řady debat příspěvek navyšuje,“ vysvětlila pro Radiožurnál Marksová.

„Zaměstnavatelé o to musí požádat. Předpokládá se, že ne všichni budou žádat tu maximální částku. V letošním roce osob, které takto podporujeme, je asi 33,5 tisíce,“ dodala Marksová.

Zvýšení dotace podpořila také například opoziční TOP 09. „Novela umožní změnu podpory pracovních míst pro hendikepované. Umožní jim snazší zaměstnávání. Cílem každé vyspělé a civilizované společnosti by mělo být zapojit hendikepované spoluobčany do pracovního procesu bez větších překážek ze stran státu,“ vysvětlil předseda jejího klubu Michal Kučera.

Nebudou na to peníze, varuje Pilný

Proti vyššímu příspěvku byl naopak ministr financí Ivan Pilný z hnutí ANO. Varoval, že na tak velké zvýšení dotací nejsou v rozpočtu peníze. Podle něj by je mělo najít ministerstvo práce.

Plánovaný schodek rozpočtu na příští rok je zatím padesát miliard korun. A změna by podle Pilného vyšla na půl miliardy korun ročně.

„Nic proti postiženým, ale státní rozpočet na to v tomto okamžiku nemá. Nevím, komu mám dát přednost, jestli zdravotně postiženým, nebo učitelům, nebo nepedagogickým pracovníkům. Musí to určit vláda, ale zcela jasné je, že na to nebude. A já rozhodně nebudu navrhovat zvyšování deficitu státního rozpočtu,“ řekl pro Radiožurnál Pilný.

Zákon museli poslanci schvalovat na podruhé. Do sněmovny ho před časem vrátili senátoři, protože původní zvýšení příspěvku jim připadalo malé. Zákon tak nyní míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

autor: lej
Spustit audio