Firma, která nabízí údajné ozdravující zboží, míří před soud. Jak se bránit praktikám takzvaných šmejdů?

29. leden 2016

Společnost Bio Natural Medical, která prodává seniorům na předváděcích akcích údajné ozdravující přípravky, míří k soudu. Odmítla totiž lidem uznat právo na odstoupení od kupní smlouvy. Pokutu firmě vyměřila i Česká obchodní inspekce.

Hodinky, které vám rozředí krev a zbaví vás rizika vzniku mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu! To nabízí seniorům společnost Bio Natural Medical ve svém sídle v pražských Holešovicích. 25 tisíc korun za zboží zaplatil v minulosti i 83 letý pan Miloslav.

„Brali krev, dali kapku na sklíčko pod mikroskop a promítli to na plátno. Najednou zázrak,“ popisuje. Když chtěl od kupní smlouvy odstoupit, společnost nereagovala. Do podobné situace se dostaly i další desítky lidí.

BNM totiž tvrdí, že si zboží koupili v sídle společnosti, tedy jako kdyby za něj zaplatili v kamenném obchodě. S takovým tvrzením, ale nesouhlasí ČOI, říká její mluvčí, Jiří Fröhlich, protože toto nejsou obvykle dostupné prostory. Podle právničky BNM Petry Fialové, ale na to má firma nárok, jak napsala klientům v dopise.

Co je místo obvyklé pro podnikání?

Soud začátkem ledna pak vydal na společnost Bio Natural Medical platební rozkazy. I Česká obchodní inspekce vyměřila firmě pokutu 30 tisíc korun za klamání spotřebitele – jedním z důvodů bylo, že lidé nemohli odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů bez udání důvodů.

„Místo obvyklé pro podnikání je provozovna, která je otevřená třeba od 9 do 19 hodin. Pokud se tam dostanete pouze s pozvánkou a oni vás tam jinak nepustí, tak to není místo obvyklé pro podnikání,“ upozorňuje Jiří Fröhlich.

Společnost Bio Natural Medical změnila v minulých týdnech členy představenstva a rozpouští své akcie, popsal právník Viktor Rossmann, který zastupuje seniory. „Tento postup se dělá vždy, když chceme ze společnosti vyvést peníze a společnost zrušit,“ říká.

Státní ústav pro kontrolu léčiv teď vede s firmou správní řízení a může ji vyměřit až milionovou pokutu.

autor: jch
Spustit audio