Firma, která má v zimě udržovat silnice na Zlínsku, údajně ještě nemá ani plán údržby

25. březen 2014

Silničáři se jako každý rok připravují na zimní sezonu. Na Karlovarsku a Zlínsku ale letos zkouší ministerstvo dopravy pilotní projekt, nad kterým se místní úřady pozastavují. Zatímco dříve se o krajské i státní silnice staraly krajské organizace, nyní ministerstvo vypsalo na údržbu státních silnic otevřené výběrové řízení. A ve Zlínském kraji soutěž vyhrála firma, která údajně ještě nemá připravený plán údržby.

Podle ministerstva dopravy není návaznost úklidu vozovek ohrožena. „Ve Zlínském kraji vyhrála firma AVE CZ, která má zkušenosti se zimní údržbou,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Radní pro dopravu Zlínského kraje Jaroslav Kučera ale tvrdí, že firma AVE CZ nemá schválený a zpracovaný plán zimní údržby. „Ta příprava je tedy zpožděná. Firma na poslední chvíli třeba řeší, kde bude skladovat sůl,“ uvedl Kučera.

Podle Nováka ale firma ze zákona plán mít vypracovaný musí, i když neví, jestli ho AVE CZ opravdu má.

„V minulosti to bylo tak, že jsme na příkazní smlouvu, tedy bez jakéhokoli soutěžení, oslovovali vždy krajské organizace, které se zabývají zimní údržbou, a ty uklízely krajské i státní silnice,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Novák. Otevřená soutěž je podle něj ale výhodnější, protože některé firmy můžou úklid provést za lepších podmínek a levněji.

Jaroslav Kučera s tím nesouhlasí: „Ministerstvo dopravy pilotním projektem zcela nabouralo zavedený dlouholetý systém společné údržby státních a krajských silnic, který prokázal v uplynulém období výhody - možnosti přesouvání techniky, disponibilně řešit krizová místa a mít kontinuitu údržby silnic tak, aby doprava nezkolabovala.“

„Tento sytém je narušen tím, že naše organizace se budou zabývat výlučně krajskými silnicemi, někdy budou přejíždět po silnicích 1. třídy se zvednutými radlicemi, aby se dostaly do jiné lokality silnic krajských, tedy silnic 2. a 3. třídy. My ten systém rozhodně považujeme za nesprávný,“ dodává Kučera, podle kterého chce ministerstvo ušetřit i za cenu snížení bezpečnosti silničního provozu.

autoři: jvá , ves , ber
Spustit audio