Finále volejbalové ligy je velkou taktickou bitvou. Jsou to parádní šachy, říká kouč Kladna

17. duben 2017

Volejbalové finále mezi Kladnem a Českými Budějovicemi je po dvou zápasech vyrovnané 1:1, každý celek jednou vyhrál 3:2 na sety. Takto vyrovnané bitvy rozhodují maličkosti. Mezi ně patří například i detailní taktické pokyny trenérů.

„Trenéři dělali maximum, aby se nám hrálo co nejkomfortněji. Je to taktická bitva a předpokládám, že to neskončilo a že i další zápasy budou zajímavé,“ je přesvědčen kapitán Kladna Adama Zajíček. Trenéři obou celků velmi podrobně studují hru soupeře.

Vědí kam nejčastěji konkrétní hráč útočí nebo kam servíruje. Když se stane, že v jednom zápase některý z volejbalistů například udělá při svém podání několika bodovou sérii, snaží se pro další zápas něco vymyslet.

Ve druhém finále například trenér Kladna Milan Fortuník pootočil postavením jeho svěřenců před začátkem setu na hřišti tak, aby na nejlépe servírující hráče Jihostroje z předchozího utkání vycházeli v postavení v poli nejlépe přijímací volejbalisté středočeského celku.

„Přijde mi to jako parádní taktické šachy, až jsem toho měl v jednu chvíli dost. Přišlo mi totiž, že se až moc soustředíme na to, kde kdo stojí, a nehrajeme. V pátém setu jsme to ale zvládli,“ těšilo po druhém finálovém utkání Milana Fortuníka.

Ve finále si tak přijdou na své opravdu všichni fanoušci volejbalu. Jedni se spokojí s tvrdými smeči, obětavými zákroky v poli či vysokými bloky, druzí si užívají elektrizující atmosféru v hledišti a ti hloubavější budou hledat taktické finesy trenérský týmů obou celků. Třetí zápas finále se hraje ve středu v Českých Budějovicích.

autor: pka
Spustit audio