Finále DC: Štěpánek na Djokoviće nestačil, Berdych vyrovnal

15. listopad 2013
Zprávy

Čeští tenisté hrají ve finále Davisova poháru v Bělehradu po prvním dnu se Srbskem 1:1. V prvním zápase prohrál Radek Štěpánek se světovou dvojkou Novakem Djokovićem 0:3 na sety, poté stejným poměrem porazil Tomáš Berdych náhradníka Dušana Lajoviće.

První sada se začala lámat za stavu 3:2 pro Djokoviće a Štěpánkově podání. Český tenista zakončil první dva míčky do sítě a po nevydařeném voleji daroval soupeři tři brejkboly. Poprvé ještě Srb returnoval mimo, ale vzápětí nabídnutou šanci využil.

V další hře si sice Štěpánek vybojoval celkem tři brejkboly, ale přesné a tvrdé servisy Djokoviće mu naděje na zvrat sebraly. Český bojovník se nevzdal a trpělivou hrou sebral Srbovi podání při další příležitosti a vyrovnal i na 5:5, jenže závěrečné dvě hry patřily domácímu hráči.

Ve druhém setu se ukázalo, že vytrvalost a síla je přece jen na straně o několik let mladšího srbského hráče, zatímco Štěpánek se začal trápit. Srb získal první brejk ve čtvrté hře a vzápětí přidal další, ke druhému setu dokráčel poměrně lehce 6:1.

Ve třetí sadě Štěpánek znovu dostával favorita pod tlak dlouhými výměnami od zadní čáry a agresivní hrou na síti, v důležitých okamžicích mu však chybělo štěstí. Djoković jeho servis zlomil za stavu 4:4 a pak už pro něj nebyl problém dotáhnout do vítězného konce celý zápas.

"Myslím, že rozdíl byl v procentu úspěšnosti prvního servisu. Protože když on se dostal dolů, tak si neuvěřitelně pomáhal servisem. Nebyly to sice žádné vražedné rány, ale umístění bylo neuvěřitelné - často balony lízaly lajnu. To jsem dlouho nezažil, ale jenom to dokazuje jeho kvality," říkal po zápase Štěpánek.

Novak Djokovič ve finále Davisova poháru

Srbové se musí obejít bez zraněného Tipsareviće a do dvouher museli nasadit nezkušeného Dušana Lajoviće. Ten mohutně povzbuzován publikem dokázal s Tomášem Berdychem držet krok do stavu 3:4, kdy prohrál podání a český hráč poté doservíroval k zisku první sady.

Podobný průběh měl i druhý set, ve kterém ale Berdych přidal na důrazu a přesnosti při dlouhých výměnách. Lajović vydržel vzdorovat čtyři hry, kdy podruhé v zápase ztratil podání. Druhou sadu získal český favorit za 75 minut hrací doby.

Agilní Lajović se občas blýskl úžasnými údery, jenže pod tlakem vytvářel chyby a ve třetím setu rychle nabral dvoubodové manko. To už se mu dohnat nepodařilo, ačkoliv hned pětkrát vedl při Berdychově podání 30:0.

"Určitě to nebylo snadné utkání. On neměl co ztratit, mohl jen překvapit. Hrál hodně nepříjemně a hnali ho lidi, vůbec mi to neulehčil," hodnotil svého soupeře po zápase Tomáš Berdych.

Davisův pohár 2013 - finále:

Srbsko - Česká republika 1:1
Novak Djoković - Radek Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4
Dušan Lajović - Tomáš Berdych 3:6, 4:6, 3:6

autoři: mch , grg
Spustit audio