Filmová a televizní akademie získala ochrannou známku Český lev, cenu tají

8. leden 2014

Česká filmová a televizní akademie bude i nadále filmařům rozdávat České lvy. S producentem Petrem Vachlerem se totiž akademie dohodla na převodu ochranné známky. Cenu ale obě strany odmítají zveřejnit.

„Dohodli jsme se, že jak formát smlouvy, tak cena, bude přísně důvěrnou věcí mezi zúčastněnými stranami. Ale převod je zajištěn, takže nadále se budou ceny ČFTA jmenovat Český lev,“ řekl Českému rozhlasu člen prezidia akademie Ivo Mathé.

Producent Petr Vachler je zakladatelem Českých lvů a byl i dlouholetým organizátorem slavnostního ceremoniálu.

Loni se s ním ale filmová a televizní akademie dostala do konfliktu, protože nebyla spokojená s podobou předávání cen. A vadilo jí i to, že si Vachler nechal zapsat ochrannou známku na sebe.

V létě pak akademici oznámili, že předávání cen za rok 2013 zorganizují sami. Až do dnešní dohody ale nebylo jasné, jaký název ceny ponesou.

Dohodu se podle Vachlerových slov podařila domluvit až koncem roku.

„Poslední z těchto nabídek proběhla v září 2013 od Iva Mathého, já jsem s ní opět souhlasil. Zase se jednání zastavila. Potom jsme poprosil Alexandra Pasquale z Karlovarských minerálních vod, aby se stal zprostředkovatelem a opět jsem ustoupil k další nabídce. Čili: ustupoval jsem, ustupoval, ustupoval - až jsme se dohodli.“

K dohodě podle Petra Vachlera pomohlo vyjednávání dlouholetého generálního partnera filmových cen. Kolik peněz za známku na Českého lva Vachler dostal, nemůže sdělovat.

Český lev

V kuloárech se mluví o tom, že Petr Vachler potřebuje peníze na svůj nový film, tak možná i toto sehrálo svou roli. Ještě před půl rokem za přenechání lva požadoval údajně víc než dvacet milionů korun.

Čeští lvi se udělují od roku 1994. Dosud nejúspěšnějšími filmy byly snímky Je třeba zabít Sekala a Ve stínu, jejichž tvůrci získali po 11 soškách. Vítězové letošního ročníku si ceny převezmou 22. února 2014 v pražském Rudolfinu.

Šanci získat toto ocenění má letos má 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů.

autoři: ela , jšo , mkp , mka
Spustit audio