Film Lída Baarová ukazuje temné okolnosti našich dějin. Peníze nebyly investovány marně, míní Daniel Herman

Nový film Filipa Renče Lída Baarová sklízí ostré kritiky. Jak snímek, který dostal 15 milionů ze Státního fondu kinematografie, hodnotí ministr kultury Danel Herman? „Téma filmu není obvyklé, jde o nový úhel pohledu na dějinné události našich moderních dějin, což zaujalo,“ míní ministr kultury Daniel Herman. Dobrou vizitkou je podle něj i to, že se o filmu diskutuje.

„Film ukazuje temné okolnosti našich dějin v trochu specifickém a nezvyklém světle,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Dodává také, že snímek ukazuje negativní osoby v lidském světle. „Byli to také lidé, a to je určité novum,“ dodává.

Ve filmu je podle něj vidět drama doby s veškerou strohostí a tvrdostí, ale zločiny nejsou centrem výpovědi. Na film šly peníze i ze Státního fondu kinematografie, a to ve výši 15 milionů korun.

„Bylo především věcí rady, která je nezávislá a volená sněmovnou, na co a jaký finanční obnos dá,“ říká, ale zároveň podotýká, že peníze nebyly investovány marně.

Čtěte také

Novela audiovizuálního zákona počítá s tím, že by šlo ročně 200 milionů korun z rozpočtu na český film. Jaké filmy by měly na peníze nárok? „Jsou tady konkrétní lidé, kteří zasedají v hodnotících komisích, které rozhodují, a úhel pohledu kvality by měl být zásadní,“ nastiňuje.


Důležité je, že se poprvé podařilo vyřešit systémové financování české kinematografie

Co je ale pro něj kvalitní film, který by si zasloužil peníze z rozpočtu? „Měl by to být film, který něco sděluje, měl by mít myšlenku a poselství, které člověka osloví,“ míní. Umělecká cesta by ale podle něj neměla být spojena s moralizujícím způsobem, měl by ale pobavit, kultivovat, nikoliv devastovat.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: heš , prh
Spustit audio