Film Hranice práce jsem zatím neviděla, vznikne i kniha, říká novinářka Saša Uhlová

„Nemusela jsem nic předstírat. Někdy jsem chtěla vypadnout z role a zeptat se třeba na odbory, ale opravdu jsem se bála.” I s těmito slovy vzpomíná novinářka Saša Uhlová na natáčení dokumentárního filmu Hranice práce. Společně s Apolenou Rychlíkovou v něm zmapovaly podmínky v nejhůř placených zaměstnáních v Česku.

Nejprve reportáže, pak dokument a nyní prý i kniha. Téma nejhůře placených zaměstnanců v Česku, kterým se Saše Uhlové podařilo rozvířit vody české žurnalistiky, zasáhlo mnoho lidí napříč sociálními skupinami, a tak není divu, že nyní chce k úspěšným reportážím a dokumentu přidat i knihu.

„Bude v ní víc příběhů mých kolegů,” slibuje Saša Uhlová v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Spolu ale nemají společného nic: například v žiletkárně byla spousta lidí s maturitou, kteří se kvůli krizi dostali do situace u pásu. A nemohou se z toho dostat zpět. Jiní se vyučili kominíkem a podobně.”

Levná práce není okrajový fenomén

Přestože ve filmu Hranice práce představuje hlavní postavu, ona sama prý film dosud neviděla. „Ale štábu a Apoleně Rychlíkové absolutně důvěruji,” vysvětluje. Říká to i ve světle toho, že štáb mnohokrát vpustila i do vlastního soukromí a soukromí své rodiny.

„Manžel už z toho na konci byl hodně unavený, v rodině bylo napětí, a to i od dětí,” přiznává. „Štáb byl ale neviditelný, člověk o nich skoro nevěděl. Všechno jsme ustáli, naše manželství vydrželo a nezadlužili jsme se,” usmívá se.

Když v říjnu film vyšel, vzbudil zaslouženou odezvu. Sama Saša Uhlová tehdy zdůrazňovala, že takzvaná „levná práce” není okrajovým fenoménem. „Myslím, že dnes, kdy je nízká nezaměstnanost, je dobrý čas o tom mluvit,” dodává k tomu dnes.

autoři: lvb , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.