Film Cesta ven sází na výkony romských neherců. Ty režisér vybíral přes půl roku

29. květen 2014

Nový český film Cesta ven už viděli diváci na festivalu v Cannes, dnes vstupuje také do českých kin. Režisér Petr Václav zachytil příběh mladé Romky z Ostravska, která pro sebe a svou rodinu hledá trochu klidu, práci a důstojné bydlení.

Do filmu byli obsazeni téměř výhradně romští neherci. S jejich výběrem pomáhala Mária Ferencová-Zajacová, která si sama zahrála jednu z hlavních rolí. Režisér byl prý opravdu pečlivý.

„Zjišťoval si skutečnost – jací opravdu jsou. Jezdil opravdu do osad, jezdil opravdu do rodin,“ zdůraznila. „Dali jsme si s nimi třeba sraz v nějaké restauraci a tam jsme natáčeli a mluvili jsme s nimi. Byli jsme opravdu mezi lidmi, jezdili jsme mezi ně a hledali jsme je.“

Výběr herců nakonec trval přes půl roku. Petr Václav při něm zažil hodně silných okamžiků:

„Jeli jsme například do městečka, které zbylo po sovětské armádě, kde jsme viděli obrovské ranveje, ale nikdo v tom městě nebyl. Měli jsme slíbeno, že tam je třeba 500 Romů, ale oni nikde nebyli. Ptali jsme se, kde jsou, a řekli nám, že jsou na žaludech. Je to dost zvláštní pocit být na místě bývalých sovětských základen a vidět tam lidi, kteří se chodí pást do lesa, protože vlastně vypadli ze systému.“

Důkladnost se vyplatila. „Byla jsem nadšená. Možná jsem si občas říkala, jestli to není natočené trochu na efekt, ale zároveň kvality rozhodně převažují nad nějakými potenciálními zápory,“ zhodnotila scenáristka a kritička Irena Hejdová.

Mezi premiérovými diváky byl i režisér Martin Pošta. „Přišel jsem na ten film hodně unavený a bál jsem se, jestli po něm nebudu ještě víc unavený. Naopak mě ten film udržel při životě a odcházím pozitivně naladěný,“ upozornil.

Spustit audio