Film Borg/McEnroe je o tenistech, ale ne o tenise. Připomíná legendární Wimbledon 1980

28. prosinec 2017

V září se setkali tenisté Björn Borg a John McEnroe tváří tvář v Praze na turnaji Laver Cup. O rok dříve se ve stejném městě potkali jejich protagonisté při natáčení biografického filmu. Drama Borg/McEnroe promítají od čtvrtku i česká kina.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let obdivovali fanoušci sportovce podobně jako osobnosti rokenrolu. Tenisté Björn Borg nebo John McEnroe rozdávali podpisy na každém rohu. Poprvé se setkali na kurtu ve finále Wimbledonu v roce 1980. A právě o tom pojednává film Borg/McEnroe.


O vouchery na film můžete soutěžit ve vysílání Radiožurnálu 27. a 28. 12. Každý den dostane 10 nejrychlejších posluchačů po dvou vstupech.

V září 2016 natáčeli filmaři na pražské Hanspaulce. Jednu lokaci nakonec využili ve filmu pro dvě různá místa: Monacký tenisový klub a londýnské tréninkové kurty. V součtu ale záběrů ale tenisu ve snímku Borg/McEnroe zas tolik není.

„Nemyslíme si, že je to film o tenisu. Je to drama, biografický snímek, ve filmu je asi patnáct minut tenisu,“ říká producent filmu Fredrik Wilkström Nicastro. Většina děje se odehrává v pozadí tenisových utkání.

Svůj prostor tak dostala v příběhu i Borgova tehdejší žena Mariana. „Ve Švédsku se hodně mluvilo o tom, jak se Mariana vzdala své kariéry. Když jsem s ní ale mluvila, říkala, že si to vybrala. Necítí se být obětí,“ tvrdí Tuva Novotny, která ztvárnila filmovou Marianu.

Film Borg/McEnroe sleduje oba tenisty v období těsně před Wimbledonem v roce 1980. Prudkého McEnroea si zahrál americký herec Shia LaBeouf, klidného dlouhovlasého blonďáka Borga představuje Švéd Sverrir Gudnason.

Z tenisového drama Borg/McEnroe

Podle filmového kritika Kamila Fily se obsazení hlavních rolí povedlo. „Herci odpovídají nejen vzhledově, typově, ale jsou schopni vystihnout psychologicky i hráče. Celý ten zápas zůstává v paměti ne proto, že je to sportovní událost, ale že se setkaly dvě vyhraněné osobnosti.“

Hlavní dějová linka se nejdřív ohlíží za tím, jak se tenisté dostali do čela světového žebříčku, a co utvářelo jejich charaktery. Film si podle Fily užijí i ti, kteří nejsou tak velkými tenisovými fanoušky. I když zná člověk výsledek legendárního finále Wimbledonu, styl vyprávění dokáže diváka strhnout.

autoři: jaw , Ondřej Bambas
Spustit audio