Filipojakubská noc, čarování a bohyně na Žítkové

Filipojakubská noc z 30. dubna na 1. květen byla ve všech končinách v dávných časech spojena s magií a čarováním. V německy mluvících oblastech se jí říkalo Valpuržina na počest svaté Valburgy, jejíž svátek připadal na 1. květen, u nás filipojakubská, protože podle starého kalendáře měli právě tito dva světci 30. dubna a 1. května svátek.

Magie a čarování právě o tomto datu má ale kořeny ještě v předkřesťanských dobách, protože právě tato noc měla být obdařena výjimečnou silou. Lidové čarodějky se až do konce minulého století udržely i na našem území – v oblasti Bílých Karpat na česko-slovenské hranici, kolem obcí Žítková a Starý Hrozenkov. Říkalo se jim bohyně a byly to lidové léčitelky, bylinkářky a vykladačky osudu z olova či vosku.

Markéta Ševčíková se po jejich stopách vydala s etnografem Pavlem Popelkou a spisovatelem Jiřím Jilíkem, hrát a zpívat budou Vlasta Grycová, Lubomír Málek, Horymír Sušil a Lydie Gabrhelová a BROLN, Olšava a Gajdoši z Kopanic. Poslechněte si Folklorní notování.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.