Filip Nerad: „Vykopněte Maďarsko z EU!“ To by to ale muselo jít

2. duben 2020

„Potom, co Orbán udělal, musí Evropská unie jednat a přinutit ho změnit názor. Nebo prostě vyhodit Maďarsko z Unie,“ napsal na Twitter bývalý italský premiér Matteo Renzi.

Stalo se tak krátce potom, co maďarský parlament vládní ústavní většinou schválil kontroverzní zmocňovací zákon. Ten po dobu neomezeně platícího nouzového stavu dává vládě Viktora Orbána právo řídit zemi pomocí dekretů, bez parlamentu. Kontrolovat ji může jen ústavní soud, který jde maďarskému premiérovi už dávno na ruku.

Čtěte také

Nekompromisní požadavek italského expremiéra se mohl zdát jako výkřik do tmy. Osamocený ale dlouho nezůstal. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn vyzval k tomu, dát Maďarsko do přísné politické karantény a odebrat mu křeslo u jednacího stolu v evropských institucích. Diktátorská vláda nemá podle šéfa lucemburské diplomacie v Unii místo.

Servítky si v reakci na poslední vývoj ve středoevropské zemi nebrala ani bývalý americká velvyslankyně v OSN a Obamova poradkyně pro národní bezpečnost Susan Riceová. Svůj názor formulovala lakonicky: „Vykopněte Maďarsko z EU!“

Obavy z dalšího zadupávání demokracie v Maďarsku znovu otevřely také debatu o členství Orbánovy strany Fidesz v řadách Evropské lidové strany. Kvůli předchozím kontroverzním krokům budapešťské vlády má Fidesz členství v největším a nejvlivnějším politickém uskupením v Unii pozastavené. Teď opět vystoupili dánští konzervativní lidovci s požadavkem zbavit se Fideszu jednou pro vždy. A asi nezůstanou sami.

Mimořádná opatření a základní práva

Výzvy k vyloučení Maďarska z Evropské unie nebo tamní vládnoucí strany z řad evropských lidovců ovšem narážejí na hodně velká „ale“. Z Unie jednoduše vyhodit nelze, i kdyby k tomu byl sebepádnější důvod. Evropské smlouvy s něčím takovým nepočítají. Z evropského společenství lze odejít pouze dobrovolně na základě známého článku 50, jehož aktivaci si před nedávnem vyzkoušela Británie.

Čtěte také

Viktor Orbán určitě nic takového sám od sebe zkoušet nebude, i když s oblibou na Brusel a jeho představitele dští síru. Už jen proto, že z vydatného unijního penězovodu do Maďarska úspěšně saje také premiérova rodina, což vyšetřoval i OLAF. Není tak v Orbánově vlastním zájmu ani v zájmu jeho vlády tento přísun peněz vystoupením země zastavit.

Výzvám k vyloučení z EU čelilo Maďarsko ostatně už v době migrační krize, kdy se zarytě odmítalo podílet na přerozdělování žadatelů o azyl a budapešťská vláda zakročila proti nevládním organizacím, které jim pomáhaly. Také tehdy jeden z těchto návrhů padl od Lucemburčana Asselborna. Jeho maďarský kolega mu tehdy vzkázal, že je hlupák a spojenec George Sorose. Tvrdší slovní odmítnutí požadavku na exkomunikaci v dnešním Maďarsku asi neexistuje.

K vyloučení od evropských lidovců zase musí být dostatečná podpora pro takto radikální krok mezi členskými stranami. A ta tam není. Orbánův Fidesz svým příspěvkem europoslanců pomáhá lidovecké frakci být stále nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu a toto výsadní postavení nechtějí lidovci ohrozit. Mnoha členům jsou nacionalistická rétorika maďarského vůdce a jeho výzvy k větší orientaci doprava dokonce sympatické. Ani tady tak nelze čekat žádný rázný zákrok.

Čtěte také

Evropská komise už oznámila, že maďarský zákon, stejně jako další mimořádná opatření členských států v souvislosti s koronavirem, prověří. Chce vědět, jak se slučují se základními právy. Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že všechny tyto nouzové kroky musí být časově omezené a přiměřené a musí respektovat základní hodnoty a vládu práva.

Pokud v případě Maďarska shledá jejich porušení, jsou možnosti unijní exekutivy ale celkem limitované. Řízení podle článku 7 o porušení vlády práva Unie s Budapeští už vede. Kvůli vzájemné podpoře s Varšavou, která čelí stejnému kárnému procesu, je ale téměř jisté, že hrozící trest v podobě odebrání hlasovacích práv na evropské úrovni na maďarskou vládu nedopadne.

Komise s ní tak může zahájit řízení pro porušení unijního práva, které může vést až k žalobě před evropským soudem a v případě odsouzení až k velmi citelné pokutě. Tohle řízení je ale zdlouhavé a málokdy dospěje až k této „mastné“ sankci. Orbánovu vládu tak ani tato hrozba teď nemusí nutit obracet její kurz.

Filip Nerad

V době vyrovnávání se s dopady pandemie koronaviru bude mít navíc Unie řadu jiných starostí, kterým dá zřejmě přednost. Premiér Orbán všechno tohle dobře ví. Svůj názor i svou politiku proto stěží změní.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio