Filip Nerad: Hledá se zimní komisař a jiné radosti odloženého brexitu

31. říjen 2019

Brexit je mrtev, ať žije brexit. Odchod z Evropské unie na rozverný svátek strašidelných masek Halloween se navzdory opakovanému ujišťování premiéra Borise Johnsona nekoná.

Nový termín britského vystoupení se posunul na méně poetický 31. leden, na který jednou za čas připadá Mezinárodní den malomocných.

Čtěte také

Jestli bude lídr britských konzervativců dostatečně mocný na to, aby v ostrovním parlamentu konečně prosadit brexitovou dohodu, nebo bude dál pokračovat politický pat, to ukáže výsledek prosincových předčasných voleb.

Na ty se teď bude logicky v Británii soustředit veškerá pozornost. Už jejich prosazení zastínilo některé aspekty odkladu britského rozchodu s Unií, se kterými se bude muset londýnská vláda během následujících týdnů vypořádat.

Spíše úsměvný je fakt, že musí nechat zlikvidovat stovky tisíc pamětních 50pencových mincí, které podle tisku už nechalo britské ministerstvo financí vyrazit, aby připomínaly velký den odchodu z evropského bloku. Peníze s neplatným datem tak mají skončit v tavicích kotlích a znovu se začnou razit před novým termínem rozluky s Bruselem.

Britský komisař

Čtěte také

Premiér Johnson a jeho strana totiž ujišťují, že další odklad už nepřichází v úvahu. K tomu potřebují pouze maličkost, která se ale v posledních měsících ukazovala v Británii jako něco nedosažitelného – aby stejný názor jako předseda vlády měl i tamní parlament. A splnění této podmínky nemusí zajistit ani nové volby.

Neslavný osud brexitových mincí souvisí se zastavením příprav na možný divoký rozchod s Unií, které britský kabinet s blížícím se koncem října spustil. Skončila tak nákladná informační kampaň, která měla Brity mentálně připravit na možnost, že po více než 40 letech naráz přestanou být členy evropského společenství a že to nemusí být taková legrace, jakou si od toho někteří slibovali.

Přerušilo se také hromadění zásob potravin, pohonných hmot a dalších nezbytností pro případ, že by jejich dodávky z kontinentu na dny a týdny uvízly v přístavech zablokovaných celními procedurami. Ty se naštěstí úplně likvidovat nemusí.

Čtěte také

Třeba nachystané miliony rolí toaletního papíru určitě do nového roku vydrží. A zvládnou to i do jakéhokoli dalšího termínu brexitu, pokud by Johnsonův závazek opět vzal za své.

Aktuální odklad vystoupení s sebou ale nese také povinnosti vůči Evropské unii, které zůstává Británie dál členem. Takovou povinností je i nominovat svého zástupce do nové Evropské komise. Její šéfka Ursula von der Leyenová už oznámila, že po Londýnu kandidáta nebo kandidátku chce, a to pokud možno co nejrychleji, aby její komise mohla začít pracovat alespoň od prosince.

Boris Johnson, přepnutý už do předvolebního módu, tak bude muset porušit další svůj slib a někoho do unijní exekutivy vyslat. Logicky se nabízí řešení prodloužit pobyt současnému eurokomisaři Julianu Kingovi. Britský zástupce v nové komisi totiž nemusí kvůli brexitu přečkat v paláci Berlaymont ani do konce zimy. Úřadoval by tak ještě kratší dobu než pověstný český zimní král.

Filip Nerad

O žádném jméně se v Británii ale zatím ani nespekuluje. Britská vláda byla dosud plně pohlcena problémy s brexitem a snahou vyvolat předčasné volby. Johnson samozřejmě může využít svého práva a navrhnout do týmu bývalé německé ministryně obrany místo kariérního diplomata Kinga někoho jiného, komu by chtěl pár týdny strávenými ve vánoční Belgii zajistit slušnou rentu. Při brexitových peripetiích ale musí dotyčný počítat i s variantou, že v Bruselu zůstane ještě pěknou dobu.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.