Filip Nerad: Boris Johnson – možný vítěz, co bude brát vše

22. říjen 2019

Vítěz bere vše, zpívala ve svém velkém hitu švédská skupina ABBA.

Ačkoli se to na počátku zdálo málo pravděpodobné, tím vítězem, co bude brát vše, může v boji o brexit nakonec být premiér Boris Johnson. Vysmívaný nový vůdce britských konzervativců má navzdory mnoha porážkám a ústupkům velkou šanci, že spořádaný odchod své země z Evropské unie opravdu prosadí.

Čtěte také

Vyhráno ještě nemá. Britský parlament mu totiž situaci neulehčuje. I potom, co Dolní sněmovně předložil upravenou brexitovou dohodu bez nenáviděné irské pojistky, mu o ní poslanci zatím nedovolili hlasovat. Většina jich nejprve chce vidět převedení podmínek rozluky do ostrovního práva, než se budou moct rozhodnout o samotné rozvodové smlouvě s Unií.

Podle strůjců tohoto manévru to má být záruka proti tomu, aby Johnson Spojené království přeci jenom nakonec nevyvedl z EU bez dohody. To názorně ukazuje, jaká nedůvěra v současnosti panuje ve Westminsteru vůči Downing Street 10. Část poslanců samozřejmě také doufá, že tímto pozdržením získá prostor navíc k vyvolání druhého referenda a k odvrácení brexitu.

Odchod s dohodou na konci října vyžaduje expresní schválení brexitového zákona a výstupové dohody. I tady se může parlament postavit proti plánům ministerského předsedy na zrychlené projednání a vynutit si standardní postup, který zabere několik týdnů. V takovém případě by zřejmě přišel ke slovu nový odklad odchodu, o který byl Johnson ostatně už britským zákonem donucen Unii požádat.

Mr. Brexit a pár překážek

Čtěte také

V případě krátkého technického posunu k dokončení schvalovacího procesu by sedmadvacítka neměla mít s jeho schválením problém. A zřejmě je připravená podpořit i delší odklad, pokud to bude potřeba.

Naznačil to předseda Evropské rady Donald Tusk, který prohlásil, že rozchod bez dohody nebude rozhodnutím Evropské unie. Zda případné třetí odložení britského odchodu přijme premiér Johnson, který trvá na vystoupení na Halloween 31. října, to už bude jenom na něm.

Dosavadní propočty už teď nicméně naznačují, že Johnsonova vláda by měla být schopná získat pro upravenou brexitovou dohodu dostatek hlasů ke schválení. A to je něco, čemu se jeho předchůdkyně Theresa Mayová ani nepřiblížila.

Čtěte také

I když jí dojednaná podoba smlouvy byla podle ekonomů výhodnější než ta, kterou těsně před nedávným summitem domluvili Johnsonovi vyjednavači. Minimálně z pohledu britského hospodářství. A Boris Johnson jako poslanec by ji zřejmě nikdy nepodpořil, kdyby se stejnou přišla Mayová, jak poznamenal jeden britský komentátor.

Pro bývalého londýnského starostu jsou ale klíčové zejména politické body, které z dohody získá. Pokud ji doma skutečně prosadí, splní svůj hlavní slib voličům konzervativců a zastáncům britského vystoupení z Unie. Tím zároveň vypálí rybník Straně pro brexit Nigela Farage, která by Johnsonově partaji mohla odebrat hlasy. A to se bude hodit v předčasných volbách, které se kvůli ztrátě vládní většiny budou muset ve Spojeném království dříve, nebo později konat.

I pokud bude Johnson obstrukcemi parlamentu donucen akceptovat posunutí termínu, snadno bude moci ukázat na viníky a tvrdit, že on svůj úkol splnil. O současné jasné vedení ve volebních průzkumech ho tak ani krátký odklad zřejmě nepřipraví a ztrátu podpory by ho mohlo stát jen oddálení vystoupení v řádu let. A na to by britský premiér podle všeho stejně nepřistoupil.

Filip Nerad

Nové volby konané do konce roku tak mohou Johnsonovu pozici upevnit a vrátit jeho straně většinu v parlamentu. Blonďatý Mr. Brexit by se pak stal skutečným vítězem, co bere vše. K dosažení této mety mu ale stále zbývá překonat pár překážek.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio