Filip možná bude muset svoji cestu do Moskvy zaplatit sám, navrhují to někteří politici

24. listopad 2014

Nedávná cesta do Moskvy se může předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi prodražit. Příští středu, 3. prosince, jí místopředseda Sněmovny musí obhájit před poslanci z organizačního výboru. Dolní komora se od Filipovy návštěvy ruské Státní dumy distancovala. A někteří politici teď navrhují, aby šéf komunistů musel náklady dodatečně uhradit ze svého.

„Jestliže tam nejel z pověření parlamentu, sám říkal, že tam jednal za sebe, tak si ji musí zaplatit sám,“ říká bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Na dalším setkání organizačního výboru se proto zeptá nejen na důvody Filipovy návštěvy Moskvy. Slyšet prý ale bude chtít i to, jak se vedení dolní komory postaví k proplacení nákladů na cestu.

„Pan Hamáček cestu podepsal, Sněmovna svým hlasováním jakoby přehlasoval podpis předsedy Sněmovny a cestu odmítla. To znamená, že teď jsme někde u odmítnuté cesty, která ale byla z parlamentního rozpočtu zaplacena. Budu chtít slyšet, co se s tím dá dělat, a myslím si, že by neměla být zaplacena,“ míní Němcová.

Český rozhlas oslovil s dotazem, jestli takový návrh podpoří, všechny členy organizačního výboru. Většina z nich se ale chce rozhodnout až při přímé konfrontaci všech aktérů. To minulý týden nebylo možné, protože šéf sněmovny Jan Hamáček z ČSSD, který zároveň vede i organizační výbor, byl v USA.

„Chci vědět, jak to celé vzniklo, jak vůbec k té cestě došlo, kdo a proč ji schválil. Až budeme vědět všechny informace, tak se rozhodneme,“ naznačuje Radek Vondráček z hnutí ANO.

Členové výboru za TOP 09, kteří Filipův výlet hlasitě kritizovali, říkají, že tím vedli spor o prestiž Česka v zahraničí. Náklady na cestu jsou podle nich podružné.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se debatě o tom, z čí kapsy se návštěva Ruska zaplatí, nevyhýbá. „Budeme se samozřejmě přiklánět k tomu, aby se dodržovala ta pravidla. Nicméně nejdříve si chceme poslechnout skutečné důvody té cesty a pak můžeme odpovědět, kdo to má vlastně platit.“

Cesta byla řádně povolena, tvrdí Filip

Vojtěch Filip si stojí za tím, že cestu na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka měl řádně schválenou. V tom, že právě Železňak je po anexi Krymu na evropském i americkém seznamu nežádoucích osob, nevidí žádný problém.

Jestli kvůli tomu dodatečně přijde o diety a bude muset sněmovně zaplatit letenky, není podle Filipa důležité. „Respektuji usnesení Sněmovny, ale ta cesta byla řádně povolena. Pokud se odhlasuje něco jiného než, že byla řádně povolena, to je už věc, o které je ten ekonomický rozměr, a to je myslím podružné. Já cestuji klidně i za své,“ říká.

Pokud o tom ale Filip nepřesvědčí i většinu členů organizačního výboru, bude muset cestu skutečně zaplatit sám. Z jiné rozpočtové kapitoly není podle vedení Sněmovny možné čerpat příspěvek na takový výlet.

autoři: vma , vok
Spustit audio