Filantropie a dobré skutky? To nejsou jen peněžní dary, připomíná Antonie Doležalová

22. duben 2014

Nejsme na světě sami, proto bychom měli jednat s ohledem na druhé – v takovém duchu se neslo vysílání Hosta Radiožurnálu s Antonií Doležalovou, která se zabývá společenskou úlohou filantropie. Filantropii navíc přednáší i na VŠE.

Víte, jaký je rozdíl mezi filantropií a altruismem? „Filantropie je primární termín s předkřesťanskými kořeny,“ ujasňuje Antonie Doležalová. Altruismus je však novotvar, který vznikl v 19. století. „Přišel s ním Auguste Comte, který mluvil o obětování se druhým,“ zmiňuje. To bylo v době, kde se z filantropie začala stávat spíš sociální práce.

Čtěte také

Filantropie má bezesporu náboženské kořeny. „Ve Starém zákoně najdeme zmínky o potřebě pomáhat druhým a sirotkům,“ přibližuje. Filantropie byla součástí pravidel, kterými se židovská komunita řídila. Dobrý samaritán by tedy měl být ten, který si dokáže klást otázku, jestli je dost dobrý na to, aby svému bližnímu pomohl.

„Většina nadací vznikala ze závětí. A za dob Marie Terezie se dohlíželo na jejich plnění,“ vrací se Antonie Doležalová k historii filantropie na území Česka. „První republika začala nastavovat trochu jiná pravidla,“ dodává.

Antonie Doležalová, která se specializuje na společenskou úlohu filantropie

Jaká? A proč přispívat dobročinným organizacím, když platíme daně? Nechybí nám dnes lokální spolky? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio