Festivalový zápisník Ľubomíra Smatany
Pivo za 75 korun? Radši zůstaneme u drinků, hodnotí festivalové ceny divačky ve Varech
Bez peněz do hospody nelez. A když jdete na letní festival, ať už filmový nebo hudební, tak bez nadité prkenice to rozhodně nepůjde. V Karlových Varech se o tom přesvědčil reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana. Prošel několik restaurací a bufetů, a tak nabízí stručný, leč výstižný přehled festivalových cen.
Festivalovým centrem je také kino Národní dům. Kousek je restaurace, kde mají pivo za 75 Kč. Jídelní lístek je úctyhodný – staročeské prkno za 990 Kč, pečené kachní stehno za 350 Kč, grilovaná vepřová žebra za 450 Kč.
Číšník nechce mluvit na mikrofon, ale říká, že ceny šly nahoru o nějakých 20 procent. Pivo tady stojí normálně 60 Kč.
Do takové restaurace rozhodně nezajdou Tereza s Nikol, které přijely na tři dny z Prahy a Ostravy. „Asi zůstaneme u těch drinků, za pivo už se mi to zdá hodně.“
Čtěte také
Ceny zase poklesnou
Tereza říká, že lze někam poodejít, ale je nutné město znát. „Tím, že Karlovy Vary neznám, tak se stravuji tím způsobem, že platím drahá jídla.“
Podle ní se s takovými cenami ale musí počítat. „Když je nějaká uzavřená zóna festivalu, tak to tam bude dražší, protože tím vydělávají,“ podotýká.
A konec konců, až festival skončí a město se vyprázdní, tak ceny zase poklesnou.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.