Festivalovou projekci Ďáblovy dílny viděl i autor předlohy Adolf Burger

4. červenec 2007
Zprávy

Uvedení snímku Ďáblova dílna na karlovarském filmovém festivalu byl podle umělecké ředitelky přehlídky Evy Zaoralové mimořádným zážitkem. Na projekci byl osobně i devadesátiletý novinář Adolf Burger, autor stejnojmenné knihy. Německo-rakouská adaptace vypráví o osudech řady vězňů koncentračního tábora Sachsenhausen, kteří v padělatelské dílně vyráběli bankovky.

Adolf Burger v padělatelském komandu pracoval a hrůzy lágru přežil. "Když tento film poběží, tak lidé se konečně dozvědí, že nacisté nebyli jen vrazi, ale i obyčejní padělatelé. Já jsem jim musel padělat 132 milionů anglických liber," vzpomíná Burger.

Hrdinou filmu Ďáblova dílna, který vypráví příběh inspirovaný skutečnými událostmi, je židovský král padělatelů Salomon Sorowitsch. Před válkou se pohyboval ve světě hráčů, gigolů a prostitutek a život považoval za pouhou hru. Jenže v roce 1944 je zatčen a ocitne se v koncentračním táboře.

Sorowitsch ale nechce skončit v plynové komoře a pud sebezáchovy ho přiměje ke spolupráci s nacisty na přísně tajné operaci Bernhard. Pokud chce přežít, musí spolu s ostatními vězni vyrobit dokonalé falešné dolarové a librové bankovky. Ale ani u muže, který nevyznává žádné morální hodnoty, už nejde jen o přežití.

Film Ďáblova dílna můžete na karlovarském festivalu vidět ještě v sobotu 7. července od 15:30 v Malém sále hotelu Thermal.

autor: luh
Spustit audio